Suriye’ye sınır dışı edilen 8 Rojhılatlı Kürtten haber alınamıyor

15-09-2021
Etiketler Göçmenler Paveh Rojhılat Kirmanşah Kürt göçmen
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Avrupa’ya gitmek isterken Türkiye’de tutuklanan 8 Rojhılatlı Kürdün akıbetinin belirsiz olduğu bildirildi. Tutuklandıklarında Suriyeli olduklarını söyleyen grubun daha sonrasında Suriye’ye gönderildiği öğrenildi.

Türkiye’de tutuklanan ve Suriye’ye gönderilen 8 Rojhılatlı (Doğu Kürdistan) Kürtten oluşan bir grubun 16 gündür kayıp olduğu ve akıbetlerinin bilinmediği öne sürüldü.

Rûdaw, akıbeti bilinmeyenlerden birinin arkadaşı olan Zekeriya Rüstempur'a ulaştı. Rüstempur, grupta yer alanların tümünün Kirmanşah vilayetine bağlı Paveh şehrinden olduklarını belirtti.

Avrupa’ya gitmek için yola çıktıklarını belirten Rüstempur, kendilerini İtalya’ya götürmeleri için göçmen kaçakçılarına her birinin 12 bin dolar ödediğini aktardı.

Zekeriya Rüstempur'un verdiği bilgiye göre, grup Türkiye’de tutuklanınca sınır dışı edilmemek için Türk yetkililere Suriyeli olduklarını söyledi. Bunun üzerine 8 kişi Suriye’ye gönderilerek Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu'na teslim edildi.

Yaşları 35 ila 45 arasında değişen 3 Rojhılatlı Kürdün ailelerini almadan yola çıktıkları öğrenildi. Endişeli olduklarını söyleyen aileleri ve arkadaşları ise, 16 gündür gruptakilerden herhangi bir haber alamadıklarını kaydetti.

İstanbul’da bulunan Rüstempur, “Son olarak onlar Suriye sınırında olduklarında haber alabildim. Hayatta olduklarını söyledi. Nerede olduklarını sordum ve bana Suriye sınırında bulunduklarını söyledi. Ardından telefon görüşmemiz hemen sona erdi” ifadelerini kullandı.

Salı günü Suriye’nin Azez kentindeki yetkililerle irtibatı bulunan göçmen kaçakçısıyla konuştuğunu aktaran Rüstempur, “Göçmen kaçakçısından detayları aldım. Dün onunla konuştum ve bana Azez’deki bir yetkiliyle görüştüğünü söyledi. 8 kişiden oluşan grup Azez’de görünüyor. Yetkili, numaraları teyit etti ve kişi başı 1.000 – 1.500 dolar ödenmesi durumunda serbest bırakılacaklarını söyledi”diye konuştu.

Suriye’ye gönderilenlerin isimleri ise şöyle; Behmen Şadrewan, Demawend Paksiruşt, Said Ahmedi, Ferdin Dervişpur, Mubîn Weledbegi, Mesud Haydari, Hidayet Ruxzadi ve Efşar Rostemi.

Geçtiğimiz günlerde Avrupa’ya gitmek için Kürdistan Bölgesi’nden yola çıkan ancak Türkiye’de tutulnanan 54 Kürt genci de “Suriyeli” olduklarını söylemiş ve Suriye’ye sınırdışı edilmişti.

Rûdaw’la bağlantıya geçen gençlerin sesi yetkililere ulaşmış ve girişimlerin ardından Azez’den alınarak Kürdistan Bölgesi’ne geri getirilmişlerdi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli