Alevi Kürtler Elif Ana Türbesi'nde derman arıyor

15-09-2017
Mehdî Mutlu
Mehdî Mutlu
Rûdaw
Rûdaw
Etiketler Maraş Elif Ana Türbesi Ziyaret
A+ A-

Maraş (Rûdaw) - Her yıl dünyanın dört bir yanına dağılan Alevi Kürtler, Maraş ve çevre illerde yaşayan Alevi Kürtler için kutsal mekanlardan biri olan Elif Ana Türbesi’ni ziyaret ediyor .

 

Türbeyi ziyaret eden Aleviler, dileklerinin kabul edilmesi ve hastalıklarına çare bulmak için adaklar adıyor, kurbanlar kesiyor ve çaputlar bağlıyor. Aleviler, Elif Ana’yı geçtiğimiz yüzyılın evliyası olarak görüyor.

 

Almanya’da yaşayan Cemal Özsoy, oğlu Murat’ın hastalığına çare olması içn Elif Ana’nın Türbesi’ne adak adamak için gelmiş. Oğlunun deri hastalığı için gitmediği doktor, çalmadığı kapı kalmamış.

 

Elif Ana’nın oğluna çare olacağına inanan Cemal Özsoy, şunları söylüyor:

 

“Oğlumun sağlığına kavuşması için geldim. Elif Ana’dan Allah’tan oğlumunu iyleştirmesi için ricada bulunmasını diledim. Elif Ana pir ocağı, bizim için kutsaldır. Buraya dilek dilemeye geleni eli boş göndermez.”

 

Elif Ana Türbesi, Maraş, Antep, Adıyaman ve çevresindeki yerlerde yaşayan Alevilerin en çok ziyaret ettiği kutsal yerlerden biri.

 

Elif Ana’nın gelini Ayşe Memi, “Elif Ana, benim kaynanam ama hepimizin annesiydi. Çevresindeki herkes ona çok inanırdı. Hiçbir zaman misafiri eksik olmazdı” diyor.

 

 Ali Deman isimli Alevi Kürt her yıl Avrupa’dan Elif Ana Türbesi’ne gelerek kurban kestiğini ve adaklar adadığını belirterek “Dara düştüğümde Elif Ana aklıma gelir, ona dua ederim. Çoğu kez yardımama gelir” ifadelerini kullanıyor.

 

Elif Ana’nın köylüsü Erol Kolpınar ise şunları belirtiyor:

 

“Yeryüzünde evliyaların sayısı azdır. Yüzyılımızda da yaşayan evliyalar vardır. Elif Ana onlardan birisi. Kim buraya muratlarının yerine gelmesi ve dileklerinin kabul edilmesi için gelmişse maksadına ve muradına ermiştir.”

 

Elif Ana, 1908 yılında Maraş’ın Akdemir köyünde dünyaya geldi. 1991 yılında 83 yaşında hayata gözlerini yumdu. Doğduğu ve hayatını geçirdiği köyünde defnedilir. Vefatından sonra Akdemir köyündeki  mezarlığı büyük bir türbeye dönüştürüldü.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli