ROJAVA'DA KÜRT TARAFLAR ARASI DİYALOG- 'Mazlum Kobani, ENKS ile görüşecek'

1 saat önce
Etiketler Mazlum Kobani ENKS PYD Kürt diyalog süreci DSG Mazlum Abdi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rojava Özerk Yönetimi’nde Kürt siyasi taraflar arasında başlaması beklenen diyalog sürecine dair konuşan akademisyen Dr. Ferid Sadun, DSG Genel Komutanı Mazlum Kobani’nin ENKS ile bir araya geleceğini kaydetti.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Kobani, bugün Rojava’nın (Kuzey ve Doğu Suriye) ileri gelenleri ve din adamları ile bir araya geldi.

DSG Genel Komutanlık üyesi Mahmud Berxwedan ile YPJ Genel Komutanı Rohlat Efrin’in de katıldığı toplantıda bölgedeki sorunların değerlendirildiği ve çok sayıda konunun ele alındığı belirtildi.

Deyrezor’da yaşanan son olayların ve Kürt taraflar arası siyasi diyalog ve müzakere sürecinin de masaya yatırılan konular arasında olduğu kaydedildi.

 

"ENKS ve PYD'ye davet gönderilecek"

 Toplantıya katılan akademisyen ve siyasi analist Dr. Ferid Sadun, Rûdaw’ın “Rojava” bültenine katılarak Dilbixwin Dara’nın sorularını yanıtladı.

Demokratik Birlik Partisi (PYD) ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile bir araya gelineceğini belirten Sadun, amacın tüm tarafların dahil olduğu bir süreci başlatmak olduğunu söyledi.

Dr. Sadun şunları ifade etti:

“Toplantıda toplumsal sorunlar ve talepler ele alındı. Kürt siyasi taraflar arası diyalog da tartışılan konulardan biriydi.

Birkaç sene pasif kaldıktan sonra şimdi yeniden bir süreçten bahsediliyor.

Daha önce de Kürt partilerle bir araya gelineceği ve görüşme yürütüleceği bildirilmişti.

Kobani, Ağustos ayı içerisinde ENKS ve PYD’ye davet gönderileceğini ve görüşmeler yapılacağını söyledi.

“Kesin bir sonuca ulaşması için çaba gösterilecek”

Taraflar arası çatışma noktaları ve olası çözüm yolları tartışılacak. Diyalog süreci bu sefer kesin bir sonuca ulaşılması adına çaba gösterilecek.  

Bir anlaşma çerçevesinde ENKS ile PYD arasındaki sorunların çözüme kavuşturulması bekleniyor.

Rojava Özerk Yönetimi’ne katılacaklar ya da yeni bir yönetim kurulacak. Kürtlerin tüm taraflarının dahil olacağı bir yapı olması öngörülüyor.

“ENKS ile görüşülecek”

Deyrezor’daki son çatışmalar olmasaydı, diyalog süreci çoktan başlamıştı. Durumun sakinleşmesi halinde, General (Mazlum Kobani) ilk olarak ENKS’ye davet gönderecek ve onları dinleyecek ve görüşüp oturacak.

Sonrasında ise PYD ile bir araya gelecek ve son olarak da tüm tarafları bir araya getirecek.

“Aydınlar ve bağımsız kişilikler de katılacak”

Mazlum Kobani bu sefer bağımsız kişiliklerin, akademisyen, entelektüel ve aydınların da sürece dahil olacağını, tüm Kürtleri kapsayacağını söyledi.

Sürecin ismi de ENKS-PYD diyalog süreci olmadığını, Kürtler arası diyalog süreci olacağını belirtti.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli