ERBİL – Türüne nadir rastlanan bir ayı vurularak öldürüldü

2 saat önce
Rûdaw
Foto: Rûdaw
Foto: Rûdaw
Etiketler Karwan Faidhi Dri Çoman Ayı Öldürüldüi
A+ A-

Karwan Faidhi Dri

Erbil (Rûdaw) - Erbil’in Çoman ilçesinde nadir görülen yabani bir ayı ölü bulundu. Yerel yetkililer ve görgü tanıkları, ayının birkaç gün önce kimliği belirsiz kişiler tarafından silahla vurularak öldürüldüğünü söyledi.

Çoman Belediye Başkanlığı’nda çalışan İbrahim Galazheri, bir kişinin salı günü kendisini arayarak Kanî Reş nehri yakınlarında bir boz ayı cesedi bulduğunu söylediğini aktardı.

Galazheri “Haberi Belediye Başkanına verdim. Başkan daha sonra veteriner ekibini inceleme yapması için görevlendirdi. Olay cuma günü gerçekleşmiş ancak salı günü bize bildirildi” dedi.

Veteriner ekibinin ayının kasten öldürüldüğü sonucuna vardığını söyleyen Galazheri, doktorların ayının beş veya altı yaşında olduğunu tahmin ettiğini ekledi.

Galazheri, “Bu ayı türü Balakayeti bölgesine özgüdür ve daha önce de birkaç tane görüldü” dedi.

Soran Bölgesi Orman Polisi Medya Sorumlusu Amir Xoshawî'ye olayın araştırıldığını söyledi. Xoshawî, “Ayı beş veya altı gün önce Kanî Reş bölgesinde öldürüldü. Bölge dağlık ve soğuk olduğu için vücudu bozulmamış. Sol göğsünden bir kez vurulmuş. Çoman polisi tarafından soruşturma başlatıldı" diye konuştu.

Xoshawî, ayıyı öldüren kişinin, öldürme şekline bağlı olarak 10 milyon dinar (7.636 dolar) para cezası ve 1 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğini söyledi.

Rûdaw’a isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir güvenlik kaynağı, saldırganın anne ayıyı  öldürdükten sonra yavrularını karaborsada satmak üzere götürmüş olabileceğini söyledi. Ancak Xoshawî bu iddiayı reddetti.

Çoman Belediye Başkanı Ahmed Barzan da ölü ayının bedenini korumaya çalışacaklarını söyledi.

Çoman'da daha önce bir korucu polis gücü vardı ancak 2014'te IŞİD'e karşı mücadelede ön saflara konuşlandırıldılar ve henüz eski görevlerine iade edilmediler.

Kürdistan Bölgesi'ndeki ayı popülasyonuna karşı, askeri faaliyetler, avcılık ve kaçak avcılık da dahil olmak üzere çok sayıda tehdit bulunuyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli