Artuklu Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü’nü kapatıyor

15-08-2019
Mihemed Emin Demir
Etiketler Mardin Artuklu Kürtçe Yaşayan Diller Üniversitesi Kapatılıyor Ahmet Ağırakça
A+ A-
Erbil (Rûdaw) - Mardin Artuklu Üniveritesi, Kürtçe tezli ve tezsiz yüksek lisans eğitimlerinin verildiği Yaşayan Diller Enstitüsü’nü kapatma kararı aldı. 

Üniversite Senatosunda yapılan oylama ile 2009 yılında eğitime başlayan Yaşayan Diller Enstitüsü'nün kapatılmasına karar verildi. Karar onay için YÖK'e gönderildi.

Üniversite Senatosu kapatma kararını 17 evet ve 7 hayır oyu ile aldı. Karar ile Yaşayan Diller Üniversitesi kapatılarak üniversite bünyesindeki diğer enstitüler ile birleştirilecek.

Rûdaw’a konuşan Urfa Ehmedê Xanî Toplum Araştırmaları Merkezi Derneği Başkanı Aziz Baydilli, “Enstitüleri birleştirme kararı ile Kürtçe’yi tasfiye etmek istiyorlar. Daha öncede zaten Kürt akademisyenler ihraç edilmişti” dedi.

2017 yılında Kanun Hükmünde Kararname ile Yaşayan Diller Enstitüsü Kürd Dili ve Kültürü Anabilim Dalı’nda çalışan 6 Kürt akademisyenin görevlerine son verilmişti.

Batman Ehmedê Xanî İnanç Kültür Derneği Başkanı Muhammed Sait Temel de karara tepki göstererek, Türkiye’de Kürtçe konusunda hiçbir zaman samimi bir şekilde adım atılmadığını söyledi. 

Sait Temel, “Binlerce Kürtçe öğretmen yetiştirildi. Mezun olan Kürtçe öğretmenler de atanmadı. Her zaman Avrupa Birliği (AB) süreci kapsamında geçici adımlar atıldı. Amaç Kürtçe’ye hizmet etmek değildi” ifadelerini kullandı.

Kürtçe karşıtı olmasıyla bilinen Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, daha önce Cizre doğumlu olan alim İbnu’l-Esir’in 1230-31 tarihinde Musul’da Arapça kaleme aldığı ve İslam dünyasında önemli bir kaynak olarak kabul edilen 10 ciltlik El-Kamil fi’t-Tarih isimli İslam tarihi kitabındaki “Kürtler” kelimesinin yerine “Türkler”, “Kürdistan” kelimesinin yerinede “Türkistan” yazarak kitabın çevirisinde tahrifat yapmıştı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli