Kerkük emniyetindeki 27 makam Kürtlerden alındı

Kerkük (Rûdaw) - Irak İçişleri Bakanlığının talimatıyla, Kerkük Emniyet Müdürlüğü’nde 27 makamdaki Kürtler görevden alınarak yerlerine Araplar ve bazı Türkmenler atandı.

Kerkük’te 2005 yılında göreve başlayan Kürtler görevden alınarak yerlerine Arap ve Türkmenler atandı.

Rûdaw’a konuşan Kerkük eski İlçe ve Nahiye Polis Müdürü Serhad Kadir, “Çok akıllıca bir proje yürütmüşler. Önemli makamların hiçbiri Kürtlerin elinde kalmadı. Kürtlerin polis gücü içindeki rolü zayıfladı ve bir etkileri kalmadı. Bütün yetki diğer taraflarda” dedi.

16 Ekim olaylarının ardından bugüne kadar Kürtler, güvenlik güçlerindeki 67 makamdaki görevlerinden alındı.

Irak Parlamentosunda yapılan girişimle son atama kararlarının durdurulması isteniyor. Ancak yeni liste Kerkük’te üç gündür yürürlüğe girdi. Atama kararı kapsamında Kerkük Polis İmdat sorumlusu görevinden alındı.

Kerkük Parlamenteri Rebwar Taha, “Kerkük’teki durumdan istifade ederek siyasi kararla görevden alınanların hepsinin göreve iade edilmesi gerekiyor. İçişleri Bakanlığıyla konuştuk. Benim de üyesi olduğum Denge Oluşturma ve Göreve İade Kurulu’nun bütün memurları görevine iade etmesi gerekir” ifadelerini kullandı

Görevden alınan memurların çoğunluğu Kürdistan Bağımsızlık Referandumu’na destek veren Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) kontenjanı kişilerden oluşturuyor. 16 Ekim olaylarından sonra görevlerine dönebilecekleri açıklanmıştı ancak daha sonra görevden alınarak yerlerine Arap ve Türkmenler atandı.