Kerkük ve Şengal’de 47 makam Kürtlerden alındı
Süleymaniye (Rûdaw) - Irak ordusu ve Heşdi Şabi’nin 16 Ekim’de Kürdistan Bölgesi idaresi dışındaki Kürdistani bölgeleri işgal etmesinin ardından, söz konusu bölgelerdeki 47 makam Kürtlerden alındı.
Irak hükümeti ve Heşdi Şabi, 16 Ekim’den sonra Kürdistani bölgelerde 47 makamdan Kürtleri görevden alarak yerlerine Arap ve Türkmenleri atadı.
Rûdaw’a konuşan Hanekin Meclis Başkanı Semir Muhammed, “Peşmerge olmadığı için halk hayatından memnun değil. Halk daha önce Kürtlerin elinde olan makamları hatırlamıyor” dedi.
Karatepe, Celevla ve Mendeliye’deki bir çok kişi görevlerinden alındı. Ancak Irak hükümeti, halkın çoğunluğunun Şii Kürtlerden oluşmasından dolayı Hanekin’de daha yumuşak bir siyaset izledi.
Mahmur’da değişiklik olmadı
Mahmur’da Kürtlerin görevlerinden uzaklaştırılmadığı belirtildi.
Mahmur Kaymakamı Rızgar İsmail, “Erbil – Mahmur yolunun açılması durumun normalleşmesine katkı sağladı. Mahmur’da hiçi bir Kürt görevinden alınmadı” ifadelerini kullandı.
Şengal’de iki yönetim var
16 Ekim olayları, Şengal, Sınune ile Gır Uzer nahiyelerinde çift başlı yönetimin ortaya çıkmasına neden oldu. Heşdi Şabi söz konusu bölgeler için üç sorumlu belirledi ancak Musul Valiliği ve Meclisi ise Heşdi Şabi tarafından görevden uzaklaştırılan eski yetkilileri resmi olarak tanıyor.
Şengal Kaymakamı Mehma Halil, “Söz konusu bölgelerin resmi temsilcisi bizleriz. Musul Valiliği resmi olarak bizi tanıyor. Musul Valiliği ve Meclisi Heşdi Şabi tarafından belirlenen sorumluları resmi olarak tanımıyor ve yazışmalarını kabul etmiyor” diye konuştu.
Günlük mesailerine devam ettiklerini belirten Halil, “Musul İl Meclisi’nin 33 üyesi görev yerimize dönmemiz için geçen ay Musul Valiliği’nden talepte bulundu” dedi.
Heşdi Şabi’nin üç nahiyede kendisine bağlı üç Ezidi’yi sorumlu olarak belirlemişti. Ancak Şengal’den çekilmesiyle birlikte söz konusu sorumluların da kentte kalmayacakları düşünülüyor.
Amaç Kerkük
16 Ekim’den önce Kerkük’teki idari ve güvenlik makamlarının çoğunda Kürtler bulunuyordu. Bu tarihten itibaren başta Kerkük Valiliği olmak üzere bir çok makam Kürtlerden alındı.
Irak İçişleri Bakanlığı’nın 17240 sayılı ve 18 Şubat 2018 tarihli gizli talimatında Kerkük Polis Müdürlüğü’ndeki makamların değiştirilmesi kararı alınmış. İçişleri Bakanı Danışmanı Dr. Akıl Mahmud Gazeli’nin imzasının olduğu yazıda bazı Kürt yetkililerin görevlerinden uzaklaştırılması planlanmıştı. Ancak Kerkük Polis Müdürü Hattab Ömer’in görevden alınmasına dair bir talimat yok.
Kerkük İl Meclisi Üyesi Ahmed Askeri, “Kerkük’te kanun ve yasaların hiçbir geçerliliği kalmadı. Keyfi olarak hareket ediyorlar. KDP ya da KYB’li bir yetkili görev yerinde olmadığı zaman bunu gerekçe göstererek yerlerine bir Arap ya da Türkmeni atıyorlar. Bazı görevliler işlerine devam ettiği halde görevlerinden alınıyorlar” ifadelerini kullandı.
Görev yerlerine dönmeyen KYB’lilerin de olduğunu belirten Askeri, KYB’li Kerkük Sağlık Müdürü’nün yerine Arap birinin müdür olarak atandığını söyledi.
Kerkük’te, valilik makamı, üç kaymakamlık, iki nahiye müdürlüğü, tarım, su, sağlık, polis imdat, ilçe ve nahiye polisi, madde bağımlılığı ve bir kaç müdürlük daha olmak üzere toplamda 40 makam Kürtlerden alındı.
Dakuk Kaymakamı Emir Huvakerem, “Kürdistan bayrağını dalgalandırdığım ve referandumu desteklediğim gerekçesiyle görevden alındım. Yargının kararını bekliyorum. Çünkü Irak Anayasası’na göre Kürdistan bayrağını dalgalandırmak ve referandumu desteklemek suç değil” diye konuştu.
Heşdi Şabi Selahaddin’e bağlı Tuzhurmatu ilçesi kaymakamı Şelal Abdul’u da görevden uzaklaştırarak, kaymakamlık makamına Türkmen birisini atadı.
Emir Huvakerem, Erbil ile Bağdat arasında anlaşma sağlanmadan görev yerlerine dönmeyeceklerini ifade etti.
Uzaklaştırılan Kürt yetkililerle görüştüğünü kaydeden Huvakerem, peşmerge olmadan bir şey yapamayacaklarını vurguladı.