KÜRDİSTAN BÖLGESİ SEÇİMLERİ - Aday başvuru süresi 3 gün daha uzatıldı

9 saat önce
Etiketler Kürdistan Parlamento seçimleri Irak Bağımsız Seçim Yüksek Komisyonu Aday başvuru süresi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Parlamento seçimlerinin aday başvuru süresi 3 gün daha uzatıldı. Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü aday listesini teslim eden tarafların 3 gün içerisinde listede değişiklik yapabileceğini söyledi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komiserler Konseyi, Kürdistan Parlamento seçimi için belirlenen aday başvuru süresini 3 gün daha uzattıklarını açıkladı.

2 Temmuz’da  başlayan aday başvuru süreci bugün sona eriyordu.

Rûdaw’a konuşan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Sözcüsü Cumane Gelayi uzatılan sürenin parti, ittifak listeleri ile kota ve bağımsız aday başvurularını kapsadığını söyledi.

Aday başvuru süresinin uzatılmasını seçim komisyonu olarak talep ettiklerini belirten Gelayi "Belirlenen 3 günlük süre içerisinde daha önce listelerini teslim eden ittifak ve partiler istemeleri halinde listelerinde değişiklik yapabilecekler” dedi.

26 Haziran’da  Başkan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi parlamento seçimlerine ilişkin 222 sayılı Kararnameyi yayınlayarak Kürdistan Parlamentosu altıncı dönem genel seçim tarihini 20 Ekim 2024 olarak belirledi.

Irak Bağımsız Yüksek Seçimi 4 seçim bölgesine ayırdığı Kürdistan Bölgesi’nde 100 sandalyeli parlamentoda seçmenler  Süleymaniye’de 38, Erbil’de 34, Duhok’ta 25 ve Halepçe’de 3 milletvekilini seçmek üzere sandık başına gidecek.

KDP’nin Erbil adayları netleşti

Öte yandan henüz aday listesini komisyona teslim etmeyen KDP’nin Erbil ve Soran İdaresindeki aday listesi netleşmeye başladı. Aday listesinin bugün seçim komisyonuna teslim edileceği bildirildi.  

Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) Erbil Vilayetinde göstereceği adayların listesi netleşti. KDP Soran İdaresi de dahil Erbil’de 19’u kadın 48’i erkek 67 adayın ismini komisyona teslim edecek.

KDP’nin aday gösterdiği isimlerin büyük kısmının akademisyen ve doktora sahibi isimlerden oluşması dikkat çekiyor.

Aday isimlerden biri Rûdaw’a partilerinin Erbil’de aday listesinin netleştiğini ve listenin bugün teslim edileceğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Erbil Şubesi Başkanı Merwan Muhammed, şuana kadar Erbil’de 2 ittifak, 11 partinin aday listesini komisyona sunduğunu belirtti. Muhammed, 2 partinin ise henüz listelerini teslim etmediğini dile getirdi.

Merwan Muhammed Erbil’de şu ana kadar 25 bağımsız adayın komisyonlarına adaylık başvurusunda bulunduğunu sözlerine ekledi. Muhammed, 14 Türkmen adaydan 12'sinin adaylık başvurusunun netleştiğini, Hristiyanlardan ise 7 adaydan 6’sının adalık başvuru işlemlerinin tamamladığını söyledi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli