Başbakan Barzani, Biden'a, Ortadoğu ziyaretinde Kürt halkının çıkarlarını koruma çağrısında bulundu

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, ABD Başkanı Joe Biden'a Ortadoğu ziyareti vesilesiyle Kürt halkının da çıkarlarını korumaya çağırarak, Washington ve Körfez ülkelerini Bağdat ile devam eden anlaşmazlıklar nedeniyle Erbil'i desteklemeye davet etti.

Mesrur Barzani, Biden'in bölgeyi ziyaretini memnuniyetle karşılayan bir tweet attı ve "Kürt halkının terörle mücadele ve IŞİD’i savaş alanında yenmek amacıyla yaptığı fedakarlıkların unutulmamasını umduğunu" söyledi.

Barzani ayrıca; Biden'ın ziyareti kapsamında katılacağı görüşmelerde Kürdistan Bölgesi’nin Federal Irak anayasası kapsamında enerji kaynaklarını kullanma hakkının tanınması ve korunması çağrısında bulundu.

Irak Federal Yüksek Mahkemesi Şubat ayında, Kürdistan Bölgesi'nin petrol ve gaz yasasını "anayasaya aykırı" bulmış bu nedenle Kürdistan Bölgesi'nin petrol ve gaz sektörünün bağımsızlığının yasal dayanağını ortadan kaldırmıştı.

Başbakan Barzani mesajında hem Irak'ın hem de Kürdistan Bölgesi'nin “istikrar ve güvenliğinin” önemini ve bunun için anlaşmazlıkların çözülmesi gerektiğini vurguladı. Irak Başbakanı Mustafa Kazımi'nin de katılacağı Suudi Arabistan'da yapılacak zirvede, ABD ve Körfez ülkelerini bu mesajları iletmeye ve Kürdistan Bölgesi'ne destek vermeye çağırdı.

Kürdistan Bölgesi'nin petrol ve gaz endüstrisi son aylarda çeşitli silahlı saldırılara uğradı. Dana Gas şirketi, bir haftada üç kez roketli saldırıya maruz kaldıktan sonra geçen ayın sonunda Kor Mor gaz sahasındaki çalışmayı geçici olarak askıya aldı.

Bağdat ve Erbil arasında petrol ve doğal gazın işlenmesi nedeniyle anlaşmazlıkların yaşandığı bir dönemde gaz sahasını hedef alan saldırıların sorumluluğunu hiçbir grup üstlenmedi.

Başbakan Barzani, Kürdistan Bölgesi'nin Irak'ta ve bölgede istikrar ve güvenliğe yönelik kaydettiği ilerlemenin "tehdit altında" olduğu konusunda da uyardı.