Ufuk Uras'tan yeni çözüm süreci açıklaması

Erbil (Rûdaw) – Eski Milletvekili Ufuk Uras, “Anadil hakkı, kültürel haklar dahil bu konuda kim somut adımlar atarsa seçimin kazananı da o olacak” dedi. Uras, AK Parti ile HDP’nin yeniden bir diyalog masasına oturmasının ise ihtimal dışı olduğunu söyledi.

Bir dönem Özgürlük Dayanışma Partisi'nin (ÖDP) genel başkanlığını da yapan eski milletvekili, siyasetçi ve akademisyen Ufuk Uras, Rûdaw TV bülteninde gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye siyasetinde Kürt sorununa yaklaşım konusunda parlamenter sisteme geçiş yapılmadan bir değişikliğin sözkonusu olamayacağını söyledi.

15 Temmuz darbe girişimi hakkında konuşan Uras, “15 Temmuz darbe girişimi Fetullahçılarla AK Parti arasındaki yarılmanın boyutlarını bize gösterdi. Eğer darbe başarılı olsaydı demokratik siyaseti ortadan kaldıracaktı. Fakat bugün 15 Temmuz sonrası siyaset yine deraltılıyor yine merkezileştiriliyor. Yani 15 Temmuz'dan ders çıkarmak için 15 Temmuzcuların yapacağının tam tersini yapmak lazım. Siyaseti demokratikleştirmek lazım, özgürlüklerin alanlarını açmak lazım. Türkiye'nin sıkıştığı yer burası” dedi.

AK Parti’nin İslami olmaktan çok otoriter bir parti oldunu söyleyen Uras, “Çünkü AK Parti son derece pragmatik bir parti. Türkiye'de bir deyiş vardır; ‘alttakilere din iman, üsttekilere hal hamam’ diye. O yüzden Türkiye muhafazakârlaşıyor ama esas mesele cumhuriyetin demokratikleşmesi meselesi. Burada da görev muhalefete düşüyor. Muhalefet özellikle dış politikalarda iktidarla arasındaki tercihleri farklılaştırmalı. Bir yurttan sesler korosu gibi iktidarı ile muhalefeti aynı şeyi söylediğinde bir alternatif oluşturmak zor oluyor” diye konuştu.

“Türkiye bir seçim sürecine girmiştir”

“Türkiye bir seçim sürecine girmiştir” yorumunda bulunan Ufuk Uras, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır ziyareti hakkında da şu ifadeleri kullandı:

“Siyaset o kadar merkezleşti ki Erdoğan Diyarbakır ziyaretinde bir kere daha açılım sürecine sahip çıktı ve eğer HDP kapatılırsa HDP seçmeni ne seslenmeye başladı. Muhalefet partisi CHP doğu masası ile yerel yönetimlerin yetkilerini arttırma yönünde bir tutumla alıyor. Yani Kürt sorunu aslında Türkiye siyasetini büyük ölçüde belirliyor. Esas mesele yerel yönetimlerin yetkilerinin artırılması meselesi. Ben Meclis'teyken, 23. Dönem de, günde 3 bin ziyaretçi gelirdi, yılda bir milyona yakın kişi Meclis’i ziyaret ederdi. Niye? Çünkü yerelde sorunlar çözülemiyordu. Anadil hakkı, kültürel haklar dahil olmak üzere bu konularda kim somut adımlar atarsa seçimin kazananı da onlar olacaktır.”

“Önemli olan parti kapatmak değil, zihniyet değiştirmektir”

HDP’nin Türkiye'de kadınlar ve gençler açısından yeni bir politik kültür oluşturduğunu ifade eden Uras, “Partiyi kapatsanız da bu 6 milyon seçmeni kapatacağız bir dolap söz konusu değil. Dolayısıyla güvenlik politikası değil. Parti kapatma politikası değil. Siyasi partilerin özgürlüklerinin Türkiye’nin demokrasinin teminatı olduğunu varsayan bir zihniyet dönüşümüne ihtiyaç var. Bu kapatma siyasetini 40 yıldır Türkiye denedi, yeni partiler açıldı” dedi.

HDP’nin her halükarda yüzde 10 barajını aşarak Meclis’e gireceğini savunan Uras, “Cumhurbaşkanlığı seçiminde ya bütün partiler kendi adaylarını gösterecek ki o zaman ya Pervin Buldan ya da Mithat Sancar da HDP'nin cumhurbaşkanı adayı olur. Tek aday olursa muhtemelen Kemal Kılıçdaroğlu aday olacaktır. HDP seçmeni de kendi seçmenini serbest bırakabilir. Ama bütün bunlar senaryo. HDP’ye bir vebalı muamelesi yapıp diyalogdan kaçınmak HDP ve Kürt seçmenini ‘elde var bir’ kabul etmek doğru bir tutum değil. HDP de bunu eleştiriyoruz zaten” dedi.

HDP ile AK Parti’nin yeniden diyalog masasına oturması  ve yeniden bri çözüm sürecinin başlaması gibi bir ihtimal bulunmadığını dile getiren Ufuk Uras, “Çünkü böyle bir ihtimal iktidarın kayyum siyasetinin onaylanması anlamına gelir. Selahattin Demirtaş gibi genel başkanlar cezaevindeyken HDP AK Parti ile böyle bir ilişkiye girmez. Zaten AK Parti’nin de böyle bir niyeti yok. MHP ile Cumhur İttifakını sürdürercektir. Yani kısa dönemde böyle bir değişiklik beklememek gerekiyor” yorumunu yaptı.