Kulis: Lahur Şeyh Cengi eş başkanlık görevinden feragat etti

Erbil (Rûdaw) – Süleymaniye’de gerçekleştirilen KYB Yüksek Siyasi Meclisi toplantısında “Eş Başkanlık” görevinin Lahur Şeyh Cengi’den alınmasına karar verildiği, Şeyh Cengi’nin de bu karar razı olduğu ileri sürüldü.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Yüksek Siyasi Meclisi, eş başkanlar arasında yaşanan krizin ardından bugün toplandı.

KYB basınında, toplantıda eş başkanlar Bafıl Talabani ile Lahur Şeyh Cengi’nin de hazır bulunduğunu yazdı.

Toplantı hakkında Rûdaw’a konuşan KYB’den bir kaynak, “Eş Başkanlık” görevinin Lahur Şeyh Cengi’den alınmasına karar verildiğini, Şeyh Cengi’nin de toplantıda, “Eş başkanlık görevini bırakıyorum” dediğini aktardı.

Sözkonusu kaynak, eş başkanlıkta yapılan değişikliğin önümüzdeki günlerde parti iç tüzüğünde yapılacak olan değişiklikle de resmiyet kazanacağını söyledi.

Toplantıya ait kulis bilgileri, Lahur Şeyh Cengi’nin Bafıl Talabani’nin öne sürdüğü tüm şartları kabul etmeye razı olduğu yönünde.

KYB basınında yer alan haberlerde, “Toplantıda önemli kararlar alınmış, sorunların işbirliği içerisinde çözülmesine karar verildi” ifadesi dikkat çekti.

Edinilen bilgilere göre parti iç tüzüğünde yapılacak değişikliğin ardından eş başkanlık sistemi rafa kaldırılacak. Öte yandan yaşanan krizi incelemek için bir komisyon kurulacak.

8 Temmuz’da Süleymaniye’de Terörle Mücadele Birimi ile İstihbarat Teşkilatı’nda yapılan değişiklikler üzerine KYB eş başkanları Bafıl Talabani ve Lahur Şeyh Cengi arasında kriz yaşanmış ve ardından Bafıl Talabi kendisini partinin başkanı ilan etmişti.

Talabani’nin talimatıyla Şeyh Cengi’ye ait şirket ve medya organlarının da partiye devredildiği belirtilmişti.

Öte yandan KYB medyasında bugün, Talabani ailesinin yaşadığı Dabaşan’daki evde çalışan birinin gözaltına alındığı ve bu kişinin aile içerisine eski eş başkan (Lahur Şeyh Cengi) için “ajanlık yapması için yerleştirildiğini itiraf ettiği” ileri sürüldü.