Bafıl Talabani babasının kabrini ziyaret etti: Köklü değişim kararı verdim

Erbil (Rûdaw) – Bafıl Talabani, babası Celal Talabani’nin mezarını ziyaret ettikten sonra “KYB Başkanı” sıfatı ile paylaştığı mesajında, “KYB içerisindeki birliği korumak için sürdürdüğü çabaların ardından mecburen köklü değişimler yapmaya karar verdiğini” ifade etti.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) eş başkanları Bafıl Talabani ve Lahur Şeyh Cengi arasında yaşanan siyasi krizde hergün yeni gelişmeler yaşanırken Bafıl Talabani’den dikkat çekici bir açıklama geldi.

Bugün Dabaşan’da babası Celal Talabani’nin mezarını ziyaret eden Bafıl Talabani, “KYB Başkanı” sıfatı ile sosyal medya hesabı üzerinden parti içerisinde yaşananlar hakkında bir açıklama yaptı.

KYB içerisindeki birliğin korunması konusunda gösterdiği çabanın ardından son olarak partinin üst düzey liderleri ile istişare ederek mecburen köklü değişimler yapma kararı aldığını belirten Talabani, bu değişikliklerin “yıllardır bir kesimin çıkarları için partinin tasfiyesi ve halkın yüce menfaatlerine karşı kullanılan parti ve emniyet birimlerinde” yapıldığını söyledi.

Talabani, “Bu kurumların çalışanları çalışkan ve sadık insanlar oldukları halde bu işler kendilerine kasten yaptırıdı. Emekçilerin ve sermaye sahiplerin yakasına el atılmıştı. Planlı bir şekilde hükumet kurumlarının çalışmaları engelleniyor, projelerinin hayata geçirilmesine müsaade edilmiyordu. Kaçakçılık, rüşvet, tehdit ve ajanlaştırma planlı hale getirilmişti” diye belirtti.

Neticede halkın, yazarların, gazetecilerin, aydınların, üniversite hocalarının, diplomatik misyonların ve şehit ailelerinin şikayetlerine kulak verip hukuk ihlallerine karşı bu kararı aldıklarını belirten Talabani, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün kabrinizin üzerinde söz veriyorum ki emanetiniz olan KYB’yi canımız pahasına koruyacağız. KYB’nin geleceğinin daha parlak olacağını vurguluyor ve tekrar ediyorum ki bundan sonra hiç kimse, bırakın Mam Celal’in evine, halkın içerisine, hükumet kurumlarına bir daha ajan sokamayacak. Bu çirkin işleri yapanlara izin verilmeyecek. Bundan sonra emniyet ve istihbarat kurumları Kürdistan Bölgesi ve halkının güvenliğini koryacak, tüm vatandaşların yaşamını sürdüreceği huzurlu bir ortam için çalışacaktır.”

Bafıl Talabani, açıklamasının sonunda, “KYB ve Kürdistan Bölgesi topraklarının yüce egemenliğini koruyacak düzeyde olacağıma söz veriyorum” dedi.  

Talabani’nin evinde ajan yakalandı iddiası

Öte yandan KYB medyasında bugün Talabani ailesinin yaşadığı Dabaşan’daki evde çalışan birinin gözaltına alındığını ve bu kişinin aile içerisine Lahur Şeyh Cengi için “ajanlık yapması için yerleştirildiğini itiraf ettiği” ileri sürüldü.

8 Temmuz’da Süleymaniye’de Terörle Mücadele Birimi ile İstihbarat Teşkilatı’nda yapılan değişiklikler üzerine KYB eş başkanları Bafıl Talabani ve Lahur Şeyh Cengi arasında kriz yaşanmış ve ardından Bafıl Talabi kendisini partinin başkanı ilan etmişti.

Talabani’nin talimatıyla ayrıca Şeyh Cengi’ye ait şirket ve medya organlarının da partiye devredildiği belirtilmişti.