Kamışlo (Rûdaw) – Rojava Özerk Yönetimi Dışişleri Temsilcisi İlham Ahmed, Kamışlo ziyaretinde İngiltere-AB parlamento heyetini ağırladı. Ahmed, toplantıda bölgenin son siyasi, güvenlik ve ekonomik gelişmeleri hakkında kapsamlı bir brifing verdi.
Ahmed brifingde Kürt siyasi partileri arasında devam eden diyaloğun aktif olduğunu ve birlik konusunda ciddi tartışmaların sürdüğünü vurguladı.
18 Nisan'da Kürt partileri ulusal kongrede bir araya gelmeyi planlanıyor. Ardından yeni bir Suriye anayasası taslağı hazırlama müzakerelerini denetlemek üzere ortak bir komite oluşturulacak.
Ahmed, anayasa sürecine kapsayıcı katılımın önemini vurgulayarak, Suriye toplumunun tüm bileşenlerini bir araya getirmek için yeni komiteler kurulacağını belirtti. Bu komitelerin kurulmasının, herhangi bir taslak hazırlanmasına başlanmadan önce gerekli bir adım olduğunu belirtti.
Ekonomik konularda Ahmed, Rojava Özerk Yönetimi’nin ABD'nin Suriye'ye uyguladığı yaptırımlardan kısmen muaf olduğunu vurguladı.
Suriye Yönetimine, hangi yatırımların uygulanmadığı ve hangilerinin geçerli olduğunu belirten belirli bir liste sunuldu. Ayrıca, Esad rejiminin düşmesinin ardından bölgede faaliyet gösteren birçok STK'nın o zamandan beri Şam'a taşındığı ifade edildi.
Tükiye’nin devam eden askeri eylemlerine de değinen Ahmed, operasyonların Rojava'nın çeşitli bölgelerinde sürdüğünü belirtti. Ahmed, Türkiye'nin su kaynaklarını kasıtlı olarak kesmesinin, yaklaşık bir milyon sakinin artık temiz içme suyuna erişemediği Haseke ilinde ciddi sıkıntılara neden olduğunu vurguladı.
İlham Ahmed ayrıca, yeni kurulan Şam hükümetini eleştirerek, hükümetin Suriye'nin çok çeşitli nüfusunu temsil etmekte başarısız, tamamen İslami, Selefi bir ideolojiye dayandığını belirtti. Ahmed yeni Suriye yönetiminin kendisini uluslararası topluma “insan haklarına duyarlı” gibi göstermeye çalışırken, eylemlerinin bu imajla çeliştiğini söyledi.
Son olarak İlham Ahmed, şeffaf ve demokratik seçimlerin temeli olarak hizmet edecek açık ve kapsayıcı bir anayasa taslağının önemini vurguladı. Böyle bir anayasa olmadan, seçim sistemi bilinmeden seçimin yapılmasının çok sorunlu olduğunu kaydetti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın