Prof. Bafios'tan Kürtlere soykırım uyarısı

15-04-2019
Rûdaw
Etiketler Costa Rica Antonios Bafios Enfal Soykırım Kürtler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Costa Rica Üniversitesi'den Prof. Dr. Antonios Bafios, Kürtlere uygulanan soykırıma ilişkin, "Uluslararası toplum yükümlülüklerini yerine getirerek, böyle bir soykırımın bir daha yaşanmaması için güvence vermelidir" dedi.
 
Duhok Üniversitesinde Kürtlere uygulanan ve "Enfal" olarak adlandırılan soykırım konulu konferans düzenlendi.
 
Rûdaw haber bültenine katılan konferans konuklarından Prof. Bafios, "Kürtlere yapılan soykırım, diğer ülkelerde uygulanan soykırımlardan bir örnektir. Benim işim Costa Rica halkına Kürtlerin başına gelenleri anlatmaktır. Çünkü Costa Rica halkının Kürtlerin başına gelenlerden haberi yok. Bütün dünyaya, Saddam döneminde Kürtlerin neler yaşadıklarını anlatacağım" diye konuştu.
 
Kürtlerin başına gelenlerin neden dünyada yankı uyandırmadığı ve uluslararası bir sorun haline gelmediği sorusunu Bafios, şu yanıtı verdi:
 
"Kürtlerin bu durumu, Latin Amerika ve Afrika'nın benzer sorunu, çoğunlukla iletişim teknolojileriyle ilgilidir. Bunun Kürtlerin yaşadığı acı ve baskıları duyurmada etkin bir rolü vardır.”
 
Uluslararası toplumun sorumluluklarına da değinen Prof. Bafios, şunları söyledi:
 
"Uluslararası toplum yükümlülüklerini yerine getirerek, böyle bir soykırımın bir daha yaşanmaması için güvence vermelidir. Uluslararası toplumun gözlemler yapmalı ve tüm gelişmeleri yakından takip etmelidir. Böyle bir durum ortaya çıkıp soykırım yaşanmadan önce gerekli önlemleri almalıdır.”
 
Kürdistan Bölgesi'ndeki üniversitelere önerilerde bulunan Bafios, "Kürdistan Hükümeti anmalar yaparak canlı tutmakla iyi bir iş yapıyor. Kürtlerin yaşadığı soykırımın heryerde bilinmesi için, bu konunun Kürdistan üniversitelerinde değerlendirilmesi ve canlı tutulması lazım" dedi.
 
Enfal Soykırımı nedir?
 
Güney Kürdistan’da Irak Baas rejimi tarafından Kürt milletine uygulanan katliamlar “Enfal” olarak adlandırılıyor.
 
Her yıl 14 Nisan günü, “Enfal Harekâtı” (Arapça’da “savaş ganimetleri”) kurbanları anılıyor.
 
Harekât, 1986’nın başından, 1989’a kadar sürdü. Enfal’de en az 183 bin kişi katledildi, 4 bin köy yerle bir edildi ve en az 1 milyon insan göçzede oldu.
 
16 Mart 1988’de, Halepçe ve çevresine yönelik yeni bir saldırı başlatıldı. Kimyasal silahlarla saldırılan kentte en az 5 bin kişi hayatını kaybetti.
 
Soykırımdan canlı kurtulanlar ise normalden çok daha yüksek oranlarda sağlık sorunu yaşadı, yaşıyor.
 
1800 okul, 300 hastane, 3000 cami ve 27 kilise yıkıldı.
 
Halepçe kimyasal soykırımı Enfal katliamlarının en küçük ölçekli olanıydı.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli