Başkan Barzani Berlin Kürt Enstitüsü Başkanı Dr. Fazıl'ı kabul etti

15-01-2023
Etiketler Başkan Barzani Feryad Fazıl Omer Kürt Araştırmalar Enstitüsü Berlin Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başkan Mesud Barzani, Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı'na layık görülen Berlin Kürt Araştırmalar Enstitüsü Kurucusu ve Başkanı Dr.  Feryad Fazıl Omer'i kabul etti.

Başkan Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamaya göre Başkan Barzani bugün Kürt dil bilimci, edebiyatçı aynı zamanda Berlin Kürt Araştırma Enstitüsü Kurucusu ve Başkanı  Dr.  Feryad Fazıl Omer'i konutunda kabul etti.

Başkan Barzani görüşmede Almanya Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı'na layık görülen Dr.  Feryad Fazıl’ı tebrik etti.

Başkan Barzani, Kürt dili ve edebiyatının gelişmesinde önemli rolü bulunan Feryad Fazıl Ömer'i emeği, çalışması ve ilmî eserlerini kaleme almasından dolayı takdirlerini dile getirerek başarılarının devam etmesini diledi.

Başkan Barzani’ye desteklerinden ötürü şükranlarını dile getiren Dr. Fazıl ise  Almanya Federal Cumhuriyeti Liyakat Nişanı'na Kürt milletine ithaf ettiğini dile getirdi.

Berlin Kürt Araştırmalar Enstitüsü Kurucusu ve  Başkanı  Dr.  Feryad Fazıl,  Kürdistan Bölgesi Hükümetinden Kürt dil ve edebiyat çalışmalarına ve korunmasına daha fazla önem vermesini istedi.

Feryad Fazıl Omer kimdir?

1950 yılında Süleymaniye kentinde doğan Feryad Fazıl Omer, Bağdat Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra 1978’de Berlin'e yerleşti.

1978-1982 yılları arasında Berlin Freie (Hür) Üniversitesi İran Araştırmaları Enstitüsü'nde okuyan Omer, 1982-2018 yılları arasında bu üniversitede Kürt dili, edebiyatı ve tarihi üzerine dersler verdi.

Diğer çalışmalarının yanı sıra Kürt dili, edebiyatı, tarihi ve siyaseti üzerine seminerler ve konferanslar veren Omer, Kürt dili ve edebiyatı üzerine ders kitapları ve sözlükler yazdı, Kürt edebiyatını Almancaya çevirdi, Almanca ve Kürtçe şiirler yazdı.

Ünlü Kürt düşünür Ehmedê Xanî’nin Mem û Zîn destanını Almanca ve İngilizceye çevirdi. Yine Abdullah Goran’ın Divanı’nı Almancaya çevirdi.

Kürt akademisyenin en önemli çalışmaları arasında ilk kez 1992'de yayınlanan Kürtçe-Almanca Sözlük (Merkezi Kürtçe/Sorani) ve 2016'da yayınlanan Almanca-Kürtçe Sözlük (Sorani) yer alıyor. Yaklaşık 200 bin kelimeden oluşan bu sözlük, alanında en kapsamlı eser olarak tanınıyor. Bu eserler birkaç kez yeniden yayınlandı ve genişletildi.

Bu yıl şubat ayında başkent Erbil'deki Salahaddin Üniversitesi'nden fahri doktora unvanı alan Feryad Fazıl Omer, aynı zamanda Kürt Bilimler Akademisi'nin onursal üyesi oldu.

Kürtçe’nin yanı sıra eski İran dili, Avesta dili, Arapça, Ermenice, İngilizce ve Almanca bilen Kürt akademisyen aynı zamanda Berlin Kürt Araştırmaları Enstitüsü'nün kurucusu ve başkanıdır.

2012 ve 2017 yılları arasında insan hakları örgütü “Tehdit Altındaki İnsanlar Derneği”nin onursal başkanlığını yapan Omer, dünya çapında insan hakları ve Ortadoğu'da Kürt meselesi, etnik ve dini azınlıklar hakkında çalışmaları ile ön plana çıktı.

Kürt edebiyat ve dilbilimci Feryad Fazıl Omer 21 Aralık 2022 tarihinde  Federal Almanya Cumhuriyeti Liyakat Nişanı’na layık görüldü.

Aynı zamanda Berlin Freie Üniversitesi’nde Kürtçe öğretim görevlisi olan Omer’e, madalyası Berlin Yüksek Öğrenim Bakanı Ulrike Gote tarafından takdim edilmişti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli