‘Kürdistan Bölgesi, captagon dağıtım merkezi haline getirilmek istendi’

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Uyuşturucu ile Mücadele Müdürlüğü Sözcüsü Erkan Bibani, Beşar Esad rejiminin devrilmesinin ve Suriye'deki captagon üretiminin kontrol altına alınmasının bölgeye “olumlu etkiler” yapacağını belirtti.   

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Uyuşturucu ile Mücadele Müdürlüğü Sözcüsü Erkan Bibani, “Son yıllarda Kürdistan Bölgesi'nin captagon üretim ve pazarlama merkezi haline getirilmesi için çeşitli girişimlerde bulunuldu, ancak bu çabaları etkili şekilde engellemeyi başardık” dedi.

Kürdistan Bölgesi'nde uyuşturucu suçlarından yakalananlar arasında Suriyeli vatandaşların da bulunduğunu ifade eden Bibani, “Bazı Suriyeliler burada captagon üretmeye çalıştı, ancak bu girişimleri başarısız oldu” açıklamasında bulundu.

Erkan Bibani, Kürdistan Bölgesi'nin Irak hükümetinin içişleri bakanlığı ile sürekli bir işbirliği içinde olduğunu ve sınır kontrollerinin sıkılaştırılması amacıyla yeni önlemler alındığını belirtti.

Bu yılın başından itibaren, Erbil ve Duhok'ta uyuşturucu bağlantılı suçlardan toplam bin 439 kişi tutuklandığını aktaran Erkan Bibani,”Tutuklananlardan 677'si uyuşturucu kullanıcısı, 762’si ise uyuşturucu ticareti yaparken yakalandı. Aynı dönemde 465 kilogram uyuşturucu madde, 45 kilogram uyuşturucu hap ve 29 paket medikal uyuşturucu hap ele geçirildi” dedi.

Beşar Esad yönetiminin çöküşünden sonra yayımlanan görüntülerde, çok sayıda captagon hapının ele geçirildiği ortaya çıktı. Suriye'deki yerel kaynaklara göre, bu haplar Beşar Esad'ın kardeşi Mahir Esad'a ait köşklerden birinde bulundu ve Tahrir eş-Şam grubu tarafından ele geçirilip imha edildi.

Birleşik Krallık merkezli bir siyasi ve ekonomik gözlem ağı tarafından yapılan araştırmaya göre, Beşar Esad rejimi devrilmeden önce yıllık yaklaşık 2,4 milyar dolar gelir elde ediyordu. Bu gelirin büyük bir kısmı captagon ticaretinden sağlanıyordu.