Rojavalı Ruha’nın annesi kızının geri gönderilmesini istedi

14-12-2021
Etiketler Çocuk hakları Çocuk asker Rojava Özerk Yönetimi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Rojavalı bazı aileler, 25 Nisan'da evden ayrılan ve geri dönmeyen 13 yaşındaki Ruha da dahil olmak üzere çocuklarının “Devrimci Gençlik” (Ciwanên Şoreşger) tarafından askere alındığını öne sürüyor.

Ailesinin iddiasına göre Ruha ile amcasının kızı “askere alınmak üzere” götürüldüler ancak amcasının kızı hastalandığı için geri gönderildi. Rûha’dan ise haber alınabilmiş değil. 

9 kardeşin en küçüğü olan Ruha Hasan, 7 ay önce evden ayrıldı ve bir daha da geri dönmedi. Ailesi onun “Devrimci Gençlik” grubuna katıldığını ve o zamandan beri onlarla iletişim kurmadığını söylüyor.

Ruha’nın annesi Lîna Hemê kızının nasıl ortadan kaybolduğu hakkında Rûdaw’a şöyle konuştu:

“Akşama doğru götürmüşler. Bizim akşama kadar da haberimiz olmadı. Arkadaşları buradaydı,  kitaplarını almış okuyorlardı, çocuklar buluşmuştu. Gece gündüz aklımdan çıkmıyor. Ben yaşadıkça da aklımdan çıkmayacak. Evlat acısı gibi zor bir acı yok.”

2008 doğumlu olan Ruha ile 14 yaşındaki amcasının kızı birlikte gidiyorlar ancak amcasının kızı koronavirüse yakalanıyor ve hastalanıyor. Bu nedenle geri gönderiliyor. Amcasının kızının anlatımına göre Ruha ile birlikte sadece 7 gün Haseke’ye bağlı bir köyde kalmışlar. Ondan sonra da ayrılmışlar.

Rûha’nın annesi, “7 ayı doldu, 8’inci aya girildi. Hiçbir zaman, ne gece ne gündüz aklımızdan çıkmıyor. Ne gecemiz gece, ne gündüzümüz gündüz. O daha küçük bir çocuk. Bir bebek gibi yanımda uyuyordu” diye konuştu.

28 Kasım'da Kamışlo’da Birleşmiş Milletler binası önünde çocuklarının geri getirilmesi amacıyla  düzenlenen gösteriye Rûha’nın ailesi de katıldı.

Rûha’nın babası Abdulbasit Hasan da; “Amcasının kızı koronaya yakalandı. Bu yüzden onu gönderdiler ancak benim kızım kaldı. 7 aydan fazla bir süredir kızımın dönmesini istiyoruz. 8’inci sınıfa gidiyordu” diye konuştu.

Birleşmiş Milletler'in bir raporuna göre Rojava'da 2018 yılından 2020 yılına kadar 400 çocuk silah altına alındı.

Rojava Özerk Yönetimi’ne bağlı Çocuk Haklarını Koruma Ofisi ise şu ana kadar 333 şikayet aldıklarını bu şikayetlerin yüzde 22’sine denk gelen sayıda kişileri geri gönderdiklerini, kalanlar için de girişimlerinin devam ettiğini bildiriyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli