Kürt aileler Tahran’daki Türk Büyükelçiliği önünde gösteri düzenledi

Erbil (Rûdaw) – Aileleri, Türkiye’de tutuklandıktan sonra Suriye’ye gönderildikleri ileri sürülen 9 Rojhılatlı Kürdün akıbetinin açığa çıkarılması için Türkiye’nin Tahran Büyükelçiği önünde gösteri düzenledi.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Avrupa’ya gitmek isterken Türkiye’de tutuklanan ve ardından Suriye’de Türkiye destekli grupların kontrolü altındaki Azez’e deport edildikleri belirtilen 9 Rojhılatlı (Doğu Kürdistan) Kürdün akıbeti belirsizliğini koruyor.

Grup üyeleri ile son kez konuşan ve şu an İngiltere’de yaşayan Zekeriya Rüstempur, tutuklu kişilerin tümünün Kirmanşah vilayetine bağlı Paveh şehrinden olduklarını hatırlattı.

“Rehine olarak tutuluyorlar”

Rûdaw’a konuşan Rüstempur, “Bu kişiler hala Suriye’nin Azez kentinde rehine olarak tutuluyor. Azez’de Türkiye destekli gruplar, (Suriye Milli Ordusu) bu insanları bırakma karşılığında İran hükumetinden ellerindeki bazı tutukluları serbest bırakmasını istiyor. Bir çok defa İranlı yetkillerle bu konuda temasa geçtik. Bize Kürt rehineleri serbest bırakmak için çaba gösterdiklerini söylediler ama bir sonuç çıkmadı” dedi.

Zekeriya Rüstempur, grup üyelerinin Türkiye’de tutuklanınca sınır dışı edilmemek için “Suriyeli” olduklarını söylekleri için Suriye’ye gönderildiklerini söyledi.

Kayıpların isimleri ise şöyle; Behmen Şadrewan, Demawend Paksiruşt, Said Ahmedi, Ferdin Dervişpur, Mubin Weledbegi, Mesud Haydari, Hidayet Ruxzadi, Saman Hızırpur ve Efşar Rostemi.

Aileleri Kürt Büyükelçiliği önünde gösteri yaptı

Yaşları 35 ila 45 arasında değişen Rojhılatlı Kürt göçmenler ailelerini almadan yola çıkmışlardı.

Aileler seslerini yetkililere duyurmak için Türkiye’nin Tahran Büyükelçiliği önünde gösteri düzenledi.

Kayıpların fotoğraflarını taşıyan aileler, yakınlarının bir an önce serbest bırakılmaları ve geri gönderilmelerini istedi.

Suriye sınırında görüldüler

Rûdaw, geçtiğimiz Ağustos ayında Avrupa’ya gitmek için kaçak yollarla Türkiye’ye giden ve gözaltına alındıktan sonra Suriye’ye sınır dışı edilen Kürdistan Bölgesi vatandaşı 54 gencin sesini duyurmuştu.

Daha sonra Kürdistan Bölgesi ve Irak hükumetlerinin girişimi sayesinde bu gençler Kürdistan Bölgesi’ne getirilmişti.

Bu grupta yer alan gençlerden Sefin Sergoleyi, Rûdaw Radyo’da katıldığı programda, Rojhılatlı göçmenler ile birlikte Suriye sınırına götürüldüklerini anlatmıştı.

Sergoleyi, “Bizi Suriye sınırına kadar da birlikte götürdüler ve daha sonra onlardan ayrıldık. Nerede olduklarını ve nereye götürüldüklerini öğrenemedik” dedi.