CİZRE - Çatışmaların üzerinden 2 yıl geçti

14-12-2017
Rûdaw
Cizre'de 2 yılın ardından
Cizre'de 2 yılın ardından
Etiketler Cizre Çatışma ' yıl
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) - Şırnak'ın Cizre ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından iki yıl geçti.

 

Cizre’de, Sivil Savunma Birlikleri ile Türk güçleri arasında yaşanan çatışmaların sonucunda, Cizre’de 9 günlük Eylül yasağının ardından, 14 Aralık - 2 Mart arasında 79 gün aralıksız süren, bir 2’nci sokağa çıkma yasağı hayata geçirilmişti.

 

Söz konusu çatışmalarda, güvenlik güçleri dışında toplam 297 kişi hayatını kaybetti.

 

Olaylara ilişkin pek çok dosya “hukuka uygun” denilerek takipsizlik kararıyla sonuçlandı.

 

Rûdaw’a konuşan Reşat Aşkın (18), babası Abdulcabar Aşkın’ın 2016’da Cudi Mahallesi’ndeki evinin avlusunda hayatını kaybettiğini söyledi.

 

Reşat Aşkın, şu ifadeleri kullandı:

 

“Babam devlete ait bombalarla öldürüldü. Babama açılan davada babamın ‘devlete karşı savaştığını’ belirtiyorlar. Babam zamanında korucuydu! Girdiği bir çatışmada elinin yaralanmasından dolayı koruculuğu bıraktı. Çünkü silahı taşıyamıyordu. Babam rahatsızdı ve devlete karşı silahı kaldırması mümkün değil.”

 

Ailenin açtığı dava ise sonuçsuz kalmış durumda.

 

Abdulcebar Aşkın’ın annesi Narin ve babası İbrahim Aşkın, sokağa çıkma yasaklarının hayatlarını tamamiyle değiştirdiğini dile getirdi.

 

Rûdaw’a konuşa anne Narin Aşkın, “Onu çok seviyorduk. Oğlumuzdu. Her zaman bize, ‘Öleceğimi bilsem de kentten çıkmayacağım’ derdi. Öldürülene kadar da burada kaldı” dedi.

 

 

İbrahim Aşkın ise, “Yasaklardan önce yaşamımız iyiydi. Toktuk, mutluyduk. Yasakların başlamasıyla aç kaldık. Öldürüldük bazılarımız da kaçtı” diye konuştu.

 

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Üyesi ve Cizre bodrumlarına ilişkin hukuki sürecin takipçisi avukatlardan Nevroz Uysal, şunları söyledi:

 

“Savcılığın elindeki dosyalarda şimdiye kadar 256 kişinin cesedi ailesine ulaştırıldı. 18 kişinin ise kimliği tespit edilmediği gerekçesiyle kimsesizler mezarlığında defnedildi. Bunların yanı sıra Cizre’de öldürülen 16 kişide kayıptır.”

 

Çatışmalarda, Cizre’nin Cudi Mahallesi ve birçok mahallesinde yaklaşık bin 200 ev yıkıldı. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli