Pasdaran'ın Doğu Kürdistan planı

Haber Merkezi - İran Devrim Ordusu'nun (Pasdaran) Doğu Kürdisan'da ekonomiyi kontrolü altına almaya çalıştığı belirtiliyor.

 

Pasdaran Sıne Komutanı Muhammed Hüseyin Recebi, 2016'nın başında 20 milyar tümen (yaklaşık 620 bin dolar ) maliyetinde 503 farklı proje üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı.

 

Muhammed Hüseyin Recebi, 2009 – 2015 yılları arasında Sıne kentinde bin 643'ü kalkınma olmak üzere 3 bin dolayında proje gerçekleştirdiklerini ifade etmişti.

 

Pasdaran gücünün yaptığı projeler; okul, kimsesiz çocuklar yurdu, cami, halı saha, kütüphane, köylerde su dağıtım şebekesi, Hüseyniye (Şii camisi) ve yol yapımı ile onarımını kapsıyor.

 

Pasdaran Kuzeybatı Karargahı Komutan Yardımcısı Mecid Ercumend Fer ise daha önce yaptığı açıklamada, “Sıne ve Urmiye kentlerinde gericiliği ve gözardı edilmenin izlerini silmek için 2 bin proje üzerinde çalıştıklarını” söylemişti.

 

Pasdaran ordusu başka iş sektörlerine de el atarak, İlam balını da markalaştırmaya çalışıyor.

 

Hükümet Pasdaran Ordusu aracılığıyla 6 vilayete bağlı köylerin kalkınması için banka kredisi veriyor. Kırmaşan, Urmiye ve Sıne de bu iller arasında. Pasdaran, köylülere az faizle kredi veriyor.

 

Gelişmemiş Köy ve Bölgeler Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Ebufezel Rezewi, işsizliğin gençlerin temel sorunu olduğunu ve bu projelerle köylülerin sorunlarının bir kısmını çözülebileceğini söyledi.

 

Ordu kısa bir süre önce de Kırmaşan ilinin Bawaci bölgesinde halka gıda yardımında bulunmuştu.

 

Kürdistan Demokrat Partisi – İran (KDP-İ) Başkanlık üyesi Kawa Behrami, ordunun peşmergenin silahlı mücadelesini zayıflatmak istediğini belirtti.

 

Kawa Behrami, ordunun kalkınmayı ödül olarak getirmediğini dile getirerek, “Silahlı mücadelenin yeniden başlamasıyla Pasdaran Ordusu da halka samimi görünmek için son 2 yılda bu tür girişimlerde bulunuyor” değerlendirmesinde bulundu.

 

Pasdaran'ın Doğu Kürdistan'da yaptığı veya yapacağı projelerin stratejik olmadığını ve işsizlik oranını düşürmeyeceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

 

“Örneğin halka iş fırsatı sağlayacak bir fabrika açmadılar. Bütün çabaları peşmergesiz ortamda daha iyi hizmet sunabilecekleri havasını estirmek. Güvenlik amacıyla bu projeleri yapan Pasdaran halka daha yakın görünmek istiyor.”

 

Doğu Kürdistan partilerinden Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) üst düzey yetkilisi Ömer Baleki ise Pasdaran Ordusu'nun İran-Irak savaşından sonra etkinlik alanlarını genişlettiğini ve bütün alanlarda hakim olmaya çalıştığını belirtti.

 

Ordunun güvenlik ve askeri olarak güçlü olduğunu dile getiren Ömer Baleki, “Ordunun Doğu Kürdistan'da yaptığı projeler propaganda amaçlıdır. Sadece kendini halkın gözünde meşru göstermek istiyor” ifadelerini kullandı.