ERBİL - Uluslararası 'Ilımlılık Aracılığıyla Barış' Konferansı

14-11-2018
Rûdaw
Etiketler Erbil Uluslararası Ilımlılık Aracılığıyla Barış Konferansı Hollanda Dışişleri Bakanlığı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Başkent Erbil’de bugün Spark Örgütü, Hollanda Dışişleri Bakanlığı’nın desteğiyle “Uluslararası Ilımlılık Aracılığıyla Barış” konulu bir konferans düzenliyor.

 

Erbil’de bugün Rûdaw Medya Grubu sponsorluğunda Spark Örgütü, Hollanda Dışişleri Bakanlığı’nın desteğiyle “Uluslararası Ilımlılık Aracılığıyla Barış” konulu bir konferans düzenliyor.

 

Dört panelden oluşacak konferansta, uluslararası ve hükümet yetkilileri şiddet ve şiddeti önleme konularında sunumlar yapacak.




Konferansta bir konuşma yapan Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Kerim Şengali, “Kürdistan toplumundan aldığımız güçle teröre karşı başarılı olduk” dedi.

 

Kerim Şengali, terörün dünyada demokrasi, barış, istikrar, güvenlik, insan hakları ve özgür halkların bütün değerleri üzerinde ciddi bir tehdit olduğunu söyledi.

 

Şengali, terör gruplarının Kürdistan Bölgesi’ni hedef almasına ilişkin, “Irak’ın 2003 yılında özgürleştirilmesinin ardından Kürdistan Bölgesi terörist ve aşırı grupların direk hedefi haline geldi. Teröristler Irak’ın karışmasıyla birlikte Kürdistan’ı terör için uygun bir merkez haline getirmek için silahlı eğitim alan üyelerini Kürdistan Bölgesi’ne göndererek terörün temelini atmayı ve terör hücreleri oluşturmak  üzere Kürdistan Bölgesi’nin istikrarını hedef aldılar. Ancak Kürdistan halkı buna karşı gelerek her şekilde şiddeti ve terör fikrini reddetti” ifadelerini kullandı.

 

Kürdistan Bölgesi asayiş ve güvenlik güçlerinin Kürdistan halkı arasındaki güçlü yardımlaşma ve koordinasyon sayesinde terörü yenmeyi başardıklarını belirten Şengali, ayrıca terörü yenmede Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin  adalet, insan hakları ve ortak yaşamı ilerletmedeki olumlu programının da önemli bir rol oynadığını kaydetti.


Rûdaw’a konuşan Hollanda Dışişleri Bakanlığı’nın Irak, Ürdün ve Lübnan’daki Şiddeti Önleme Temsilcisi John Van Der Zend, “Kürdistan’dan terörist gruplara katılan kişi sayısının az olduğu bir gerçek. Ancak gerçekçi olmamız da lazım ki Almanlar gibi Kürt halkında da özellikle gençlerden şiddet yanlısı gruplara katılım oluyor” dedi.

 

 

 


Kürdistan Bölgesi Hükümet Sözcüsü Sefin Dizayi ise, Kürdistan Bölgesi’nde oluşan ılımlı ortamın kolay bir şekilde sağlanmadığını söyledi.

 

Sefin Dizayi, “Şiddete karşı durmak için önemli bir dönem. Bu konferans bölge ve dünya için de önemli. Aynı zamanda Kürdistan Bölgesi’nde şiddete karşı başlatılan sürecin üzerinden 11 yıl geçti” dedi.

 

Kürdistan Bölgesi’nde sağlanan ılımlı ortamın kolay ve bölgesel olmadığını belirten Dizeyi, belki bir plan dahilinde şu anda istenilen durumun sağlandığını ifade etti.


Dizeyi şöyle devam etti:

 

“Kürdistan halkı tarihten itibaren şiddetin kurbanı olduğu için ılımlı bir kişiliğe sahip oldu. Bu bölge farklı görüş ve fikirleri savunan insanlara ev sahipliği yapıyor. Bir milyon 800 bin göçzede Kürdistan Bölgesi’ne gelmiş. Bu da Kürdistan Bölgesi’nin farklı görüş ve fikirleri kapsadığını gösteriyor.


Şiddet dünyadaki en büyük tehlikedir. Bugün terörü İslam adı altında yapıyorlar. Ancak Birleşmiş Milletler’in (BM), terörün hiçbir inanca mal edilemeyeceğini açıklaması mutluluk verici. Kürdistan Bölgesi’ndeki din adamları ilgili taraflarla koordinasyon içinde şiddet fikrine karşı çabalarını arttırabilirler.”



Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli