Kızılay Şube Başkanı: İran'dan talep gelmedi
Diyarbakır (Rûdaw) – Güney ve Doğu Kürdistan’da yaşanan 7,3 büyüklüğündeki deprem, yüzlerce ölüm ve binlerce yaralanmaya yol açtı.
Kürdistan Bölgesi’ndeki depremzedeler için ilk yardım ulaştıran ülke Türkiye oldu. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kızılay, 55 yardım tırını Süleymaniye’ye gönderdi. Yardımlar, Habur - İbrahim Halil sınır kapılarından, bölgeye ulaştırıldı. Diyarbakır, Elazığ, Muş ve Adana’dan da yardım ekipleri Süleymaniye’ye gitti.
Rûdaw’a konuşan Kızılay Diyarbakır Şubesi Başkanı Hikmet Hamzaoğulları, “Yardım kuruluşları, yoğun bir hazırlık içinde. Şimdiye kadar 55 tır Habur Sınır Kapısı’ndan geçti. Kızılay Genel Başkanı’yla birlikte 65 kişilik bir ekip de Süleymaniye’ye gitti. Yardımlar içinde gıda, 3 bin çadır, 10 bin battaniye ve yaşam malzemesi bulunuyor. Şimdiye kadar İran’a herhangi bir yardım göndermedik çünkü o ülkeden şimdiye kadar yardım talebi gelmedi” dedi.
Deprem uzmanlarına göre 1 yıla kadar da bölgede bu tür depremler yaşanabilir.
Dicle Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. M. Şefik İmamoğlu, “Maraş’tan başlayan Bitlis-Zagros bindirme kuşağı, Zagros’un günaybatısına kadar uzanıyor. Oradan da Himalaya Dağları’na kadar uzanıyor. En büyük deprem faylarından biri. Bu depremden bir yıl sonrasına kadar bile deprem riski vardır. Bir yıl sonra artçı depremler azalacaktır. Ancak büyük depremden sonra bir yıl içinde 6,5 şiddetine kadar artçı depremler meydana gelebilir” diye konuştu.