Erbil Kürdistan Üniversitesi'nde ‘Avusturya Toplum Merkezi’ açıldı

Erbil (Rûdaw) - Akademik koordinasyonu ve kültürel alışverişi teşvik etmek amacıyla başkent Erbil’deki Kürdistan Üniversitesi'nde “Avusturya Toplum Merkezi” açıldı.

Avusturya Toplum Merkezi’nin açılışı için Erbil-Kürdistan Üniversitesi’nde bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğe Kürdistanlı ve Avusturyalı yetkililer, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Erbil-Kürdistan Üniversitesi mezun olan ve yüksek lisanslarını Avusturya’da yapan öğrenciler de  etkinlikteki yerlerini aldı. Bu öğrencilerden biri de Muhammed Dilzar’dı.

Şu an yeni petrol mühendisi olan Muhammed Dilzar, dokuz öğrenciyle birlikte Avusturya'da yüksek lisans yaptı. Araştırmasını orada hazırladı ve ardından Erbil-Kürdistan Üniversitesi'ne getirdi.

Rûdaw’a konuşan Dilzar, “Montaglione Üniversitesi Avusturya'nın en prestijli üniversitelerinden biri. Eğitim alışverişi açısından çok faydalandık, onlardan eğitim ve öğrenim metotlarını öğrendik” dedi.

Avusturya Toplum Merkezi, Kürdistanlılar ve Avusturyalılar arasında akademik koordinasyonu ve kültürel alışverişi teşvik etmeyi amaçlıyor.

Avusturya Toplum Merkezi'nin kurucusu Dr. Dana Mevlüt, “Burada uygulayacağımız program ikili program olarak adlandırılıyor. Bu kapsamda buradan gidecek 20 öğrencinin Avusturya'da Kürdistan'ın çok ihtiyaç duyduğu rezervuar mühendisliği (yakıt mühendisliği dalı) alanında diploma aşmasını yanı sıra Erbil-Kürdistan Üniversitesi'nden de diploma alabilmesini öngörüyoruz” diye konuştu.

Erbil-Kürdistan Üniversitesi Başkanı Keith Sharp da, “Bu merkezin açılması küreselleşme stratejik öğretim planımızın bir parçasıdır. Öğrencilerimizin dünyanın başka yerlerine kısa süreli de olsa, başka kültürleri deneyimlemeleri bizi de çok heyecanlandırıyor” dedi.

"Toplu taşıma deneyimimizi Erbil'e taşımalarını ümit ediyoruz"

Avusturyalı milletvekili Heidi Sequenz de etkinliğe katılanlar arasındaydı. Sequenz, ülkesinde okumaya gelen öğrencilerin, buradaki toplu taşıma sistemi üzerinde uzmanlaşıp bunu Kürdistan’a getirmelerini ümit ediyor.

Sequenz, “Erbil’e bakıyorum, çok fazla toplu taşıma yok, dolayısıyla şehir arabalarla dolu. Benzin burada bile pahalı, büyük araçları sürecek yer yok. Yani bu ulaşım konusundaki fikrimizi değiştirmenin ilk adımı olabilir. Umarım standartlar ve öğretim yöntemleri bu üniversiteden Irak'ın diğer bölgelerine aktarılır” diye belirtti.

Erbil-Kürdistan Üniversitesi son iki yılda eğitim programları kapsamında Avusturya'ya 20 öğrenci gönderdi. Üniversite akademik programlar için her yıl yaklaşık 50 öğrenciyi yurt dışına gönderiyor.