Kürt vekiller ‘Rojava’ya askeri güç günderilmesini’ önerdi

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Parlamentosu’nda bir grup milletvekili, Türkiye’nin Rojava’da gerçekleştirdiği operasyonu görüşmek üzere parlamentoya acil toplanma çağrısında bulundu. KYB’li vekil Osman Sederi de, “Rojava’da savaşmaya hazırım” dedi.

Kürdistan Parlamentosu Peşmerge ve İç Güvenlik Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) parlamenteri Osman Sederi, bir grup parlamenterle birlikte, Türkiye’nin Fıratîn soğusuna yönelik operasyonunu görüşmek amacıyla Parlamentoyu acil toplantıya çağırdıklarını söyledi.

Sederi, “Parlamentonun bu konuda ciddi kararlar alması gerkiyor. Çünkü Türkiye’nin Rojava’daki Kürtlere saldırmasının hiçbir haklı gerekçesi yok” dedi.

Kürdistan Parlamentosu’nun “operasyonu resmi bir açıklama ile kınaması” gerektiğini dile getiren KYB’li vekil, “Kınamak da yetmez. Parlamento’nun Rojava’ya güç gönermek için karar çıkarması gerekiyor. Ben bir parlamenter olarak Rojava’da savaşmaya hazırım” diye konuştu.

Parlamento bugün toplanacak

Kürdistan Parlamentosu’nun Rojava gündemi ile bugün toplanması bekleniyor.  

Kürdistan Demokrat Partisi Grup Başkanı Omid Hoşnaw, Parlamento’nun yasalara göre hareket etmesi gerektiğini hatırlatarak, Rojava konusunda ortak bir tavır alınması gerektiğini ifade etti.

Rojava’ya askeri güç gönderme önerisi hakkında Hoşnaw, “Ulusal hisler başka gerçekler başka. Yasalar böyle bir karar almamıza izin veriyor mu? Böyle bir karar başka bir ülkenin içişlerine müdahale anlamına gelmez mi? Türkiye’nin saldırısı başka bir ülkeye midahale anlamına geliyor. Biz bu durumda Türkiye ile savaşabilir miyiz? Dolayısıyla yasalar çerçevesinde bir karar almalıyız” diye konuştu.  

Kürdistan Parlamentosu, 2014 yılında IŞİD saldırılarına karşı Rojava’nın Kobani kentine peşmerge gönderilmesi yönündeki kararı onaylamıştı.   

Partiler Rojava konusunda hemfikir

Kürdistan Parlamentosu Peşmerge ve İç Güvenlik Komisyonu Başkanı, Değişim Hareketi (Goran) parlamenteri Şahewan Rauf da parlamentodan böyle bir oturum talep ettiklerini söyledi.

Rauf, Rojava’ya güç gönderme konusunda Bağdat hükümetine danışılması gerektiğini belirterek, “Son kararı Kürdistan hükümeti vermeli” dedi.

İslami Topluluk (Komel) Grup Başkanı Abdulsettar Mecid de, “Kürdistan Parlamentosu’nun acilen Rojava’ya bir heyet göndermesi gerekiyor. Heyet gidip olayları yrinde incelemeli ve Parlamento buna göre resmi bir tavır almalı” önerisinde bulundu.

İslami Birlik (Yekgirtu) Grup Başkanı Serko Cevdet, parlamentonun “Rojava” gündemi ile toplanmasını doğru bulduklarını belirterek, “Bu oturumda Parlamentonun tavrı hakkında bir karar çıkacak” ifadelerini kullandı.

Türkmen Kalkınma Partisi Başkanı ve Kürdistan Parlamentosu vekili Muhammed Sadettin de Parlamento’nun Kürdistan dışında bir konu hakkında toplanamayacağını ancak insani yardım konusunu görüşebileceğini savundu.