Vali Rebwar Taha duyurdu: Kerkük Üniversitesi personeline arazi dağıtılacak

Erbil (Rûdaw) - Kerkük Valisi Rebwar Taha, Arap yerleşimciler hariç tutulmak kaydıyla Kerkük Üniversitesi'nin idari ve akademik personeline, yüzlerce parsel arazi verileceğini duyurdu.

Vali Rebwar Taha gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kerkük Üniversitesi öğretim görevlilerine ve çalışanlarına 600 parça arazi dağıtılacak" dedi ve programın kökenleri Kerküklü olmayan Arap şehir sakinlerini kapsamadığını kaydetti.

Vali Taha, arazi dağıtım programından yalnızca “1957 nüfus sayımına göre Kerkük halkı olarak tanımlanan" çalışanların yararlanabileceğini açıkladı.

Irak'ın diğer yerlerinden gelen Araplar, büyük ölçüde 1970 ve 1978 yılları arasında Kerkük'ün tartışmalı bölgelerine getirildi.

Şehrin Araplaştırılması, Bağdat ile Kürtler arasında tarihi bir gerilim hususu olmaya devam ediyor.

2003'ten ve Baas rejiminin yıkılmasından sonra Irak, Enfal katliamları sırasında devrik lider Saddam Hüseyin tarafından yapılan demografik değişiklikleri tersine çevirmeyi amaçlayan Anayasa'nın 140. maddesi çerçevesinde Araplaştırma karşıtı politika başlattı.

Ancak Kerkük'teki Arap yerleşimciler yakın zamanda Kürt ve Türkmen çiftçilere ait arazilere el koymak için birçok girişimde bulundu ve önceki yönetim yerleşimcileri desteklemekle suçlandı.

Kerkük’üm yeni Kürt Valisi KYB’li Rebwar Taha, geçen ay Bağdat’ta yapılan Kerkük İl Meclisi toplantısında vali olarak seçilmişti.