Kürdistan Parlamentosu seçim kampanyası bu hafta başlıyor

Erbil (Rûdaw) – Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu bu hafta Kürdistan Parlamento seçim kampanyasına başlayacağını açıkladı.

Rûdaw’a konuşan Irak Yüksek Bağımsız Seçim Komisyonu Başkanı Hakim Ömer Ahmet, "Seçim Konseyi, Kürdistan parlamento seçimlerinde aday olanların adaylığını onaylamak ve seçim kampanyasının tarihini belirlemek için önümüzdeki hafta toplanacak" dedi.

Kampanya süresi bir aydan az olacağına dikkat çeken Ömer Ahmet, “Seçim kampanyasının tarihi bu ayın 20'si ile 25'i arasında belirlenecek" dedi.

Seçim kampanyası süresini bir aydan kısa tutmayı amaçladıklarını ifade eden Hakim Ömer Ahmet, “Seçimler çok bölgeli olacağı için adaylar yalnızca kendi seçim bölgelerinde seçim kampanyası yürütecek” dedi.

Kürdistan Bölgesi Parlamento seçim tarihi 20 Ekim olarak belirlendi. Ancak resmi görevliler ve Peşmerge güçleri için oy verme işlemi 18 Ekim’de başlıyor.

Öte yandan Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu  Basın Ofisi Başkanı İmad Cemil, aday başvurularının onaylanmasının belirlendiği günün ertesinde seçim kampanyalarının start alacağını dolayısıyla bu hafta içerisinde kampanyaların başlayacağını dile getirdi.

Kürdistan Parlamento seçimlerinin sonuçlarının Bağdat'taki veri merkezine sunucuya aktarılması süreci, aktarım yeteneğinin sağlanması ve varsa eksikliklerin giderilmesi amacıyla Perşembe günü saat 18.00'de test edildi.

Geçtiğimiz ay komisyon, Kürdistan Bölgesi'ndeki 181 sandıkta elektronik oy verme makinelerini üç kez test etti.

Kürdistan Parlamento seçimlerinde 215 bin 960 özel seçmen olmak üzere toplam 2 milyon 899 bin 578 seçmen  oy kullanma hakkına sahip.

Kürdistan Parlamentosu'nun 6. Dönem seçimi için bin 431 sandık bulunacak.

Kürdistan Parlamentosu'ndaki 100 sandalye için bağımsızlar, etnik-dini bileşenler, partiler ve ittifaklardan bin 198 aday yarışıyor.