Doktor Süleyman’ın anıt mezarına saldırı!

Bingöl (Rûdaw) - Kürtler arasında Doktor Süleyman olarak bilinen şehit peşmerge Sait Çürükkaya’nın Bingöl Çilkani köyündeki anıt mezarına askerler tarafından saldırı düzenlendi.

 

Anıt mezarın tamamen tahrip edildiği sırada, Çürükkaya’nın kardeşi Necmettin Çürükkaya da gözaltına alında.

 

Geçtiğimiz yıl, Musul operasyonunda mayın temizliği yaptığı sırada meydana gelen bir patlamada şehit düşen Doktor Süleyman’nın Bingöl’e bağlı Çilkani köyünde bulunan anıt mezarının yapımı henüz tamamlanmadan askerlerce tahrip edildi.

 


Konuya ilişkin Rudaw’a konuşan Çürükkaya’nın yeğeni Agit Ömer Çürükkaya, anıt mezar yapıldığı sırada askerlerin köye giderek, izin alınıp alınmadığını sorduğunu, izin alınmış olmasına rağmen anıt mezarın yıkıldığını ifade etti.

 

Edinilen bilgilere göre bu sabah saat 05.00 sıralarında mezarlığın bulunduğu Çilkani’ye giden askerler, tüm girişimlere rağmen anıt mezarı tamamen tahrip etti.

 


Anıt yapılmadan önce gerekli izinler alınmış olmasına rağmen, askerlerin, “Valilik ne derse onu yapacağız” dediğini aktaran Ömer Çürükkaya, “İki üç gün önce mezar, yapım aşamasındayken gelip izin alınıp alınmadığını sormuşlar. Onlarda valilikten izin alındığı söylemiş. Askerler, ‘Böyle bir izin yok, vali ne derse onu yaparız’ diyerek geri dönmüşler” dedi.

 

Çürükkaya, “Bütün bunlar referandum öncesi geri adım attırma ve tahrik girişimleridir. Biz Kürtler kardeşçe yaşamayı her zaman kendimize bir ilke olarak gördük.  Ancak onlar bizi hiçbir zaman kardeş olarak görmediler ve bu şekilde ezdiler. Bizi daha fazla kışkırtmak sonucu bu tür olaylarla, olayı büyütmeye ateşi büyütmeye  çalışıyorlar. Bu bizi çok üzdü. Temennimiz odur ki bizim de bir devletimiz olacak ve artık hiçbir güç Kürdistan’ın herhangi bir parçasında elini kolunu sallayıp bu tür saldırılar yapmayacak. Bu devletsizliğimizin bir sonucudur. Onlar ne yaparsa yapsın bizim çabamız devletleşmek içindir ve devletimizi kuracağız” şeklinde konuştu.

 

Mezarlık tahrip edildiği sırada gözaltına alınan Necmettin Çürükkaya’nın Bingöl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde ifadesinin alınmasından sonra serbest bırakıldığı öğrenildi.


Doktor Süleyman Musul operasyonu sırasında IŞİD tarafından döşenen bir bombanın patlaması sonucu 26 ekimde ağır yaralanmış, ardından götürüldüğü Almanya’da yaşamını yitirmişti.

 

Bomba imha konusunda uzman olan Doktor Süleyman, Türkiye'deki Çukurova Üniversitesi’nde tıp eğitimini yarıda bırakıp PKK'ye katıldı. Daha sonra bir grup arkadaşıyla 2000 yılında PKK'den ayrılarak, peşmergenin gönüllü güçlerine katılmış, bomba imha eğitimi vermenin yanı sıra çatışmalarda da yer almıştı.