Kerkük İl Meclisi tartışmaların gölgesinde toplanıyor: Tüm bileşenler katılacak mı?
Erbil (Rûdaw) – Bağdat’ta düzenlenen bir toplantıda belirlenen yeni Kerkük yönetiminin ilk toplantısı, İl Meclisi Başkanı Muhammed Hafız'ın başkanlığında 15 Ağustos Perşembe günü yapılacak. Ancal ilk toplantıya Bağdat’taki toplantıya davet edilmeyen tarafların katılmayacağı tahmin ediliyor.
Kerkük Il Meclisinin ilk toplantısına yönelik hazırlıklar Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Irak Türkmen Cephesi (ITC) ve Arap koalisyonundan yedi üyenin katılıp kalan görevlerin dağılımı konusunda oylama yapma ihtimalinin düşük olduğu bir dönemde yapılıyor.
Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kerkük İl Meclisi üyelerini Kerkük'ün yeni yönetimine katılmaya çağırdı.
Irak Türkmen Cephesi "çağrı çok geç kalındığını” ve “yeni yönetimi tanımayacaklarını” açıkladı.
Türkmen cephesi: Yeni idareyi tanımıyoruz
Irak Türkmen Cephesi Kerkük İl Başkanı Qehtan Wendi konu hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bu çağrı için çok geç kalındı. Yerel yönetimin kurulması konusunda anlaşmaya varmadan önce meclisteki grupları davet etmek daha iyi olurdu. Biz bu idareyi tanımıyoruz ve bu idarenin gözetiminde hiçbir toplantıya katılmayacağız. Bağdat'taki Federal Mahkeme'ye şikayette bulunduk."
Arap koalisyonunun üç üyesi, Irak Türkmen Cephesi ile birlikte Kerkük'te yeni yönetimin kendilerinin katılımı olmaksızın belirlenmesini mahkemeye taşıyor ve İl Meclisi toplantısına katılmayı, ayrıca herhangi bir pozisyonda görev almayı reddediyor.
KDP: Kürt evi bölündü
Rûdaw’a konuşan Kerkük İl Meclisi üyesi Selwa Xefaci şunları söyledi:
“Biz Arap koalisyonu olarak Arap fraksiyonu düzeyinde en fazla oyu almamıza rağmen süreçten tamamen dışlandık. Koca bir liste nasıl mahrum bırakılırız? Hala kaç tane görevin Araplara verildiğini bilmiyoruz ve bunu medyadan aracılığı ile öğrendim.”
KDP, Irak Türkmen Cephesi ve bazı Araplar üyeler yeni Kerkük yönetimine yönelik başlattıkları hukuki sürecin sonuçlanmasını bekliyor ve KYB'nin yönetime katılımı için yaptığı çağrıyı geç kalınmış bir çağrı olarak değerlendiriyor.
KDP’nin 3. Şube yöneticilerinden Kawe Ahmed şunları dile getirdi:
“Çağrı geç ve zamanında yapılmadı. Kürtlerin bu yönetime katılma oranı çok düşük kaldı. KDP’nin 50 binden fazla oyu, Yeni Nesil (Nweye Nu), İslami partiler, bağımsızların oyu idare belirlenirken nasıl ele alındı? Bu anlaşma Kürt evinde bölünmeye yol açtı. Siyaset müzakere işidir. Ancak bu yapılanlar hiç hol olmayan durumlara neden oldu.”
16 kürsülü Kerkük İl Meclisi'nin 9 üyesi, Bağdat’a toplanarak Vali ve İl Meclis Başkanı'nı seçtikten sonra yerel yönetimdeki görev dağılımının taraflar arasında yapılan anlaşmaya göre gerçekleşmesi bekleniyor.
Yapılan anlaşmaya göre bir kaymakamlık, üç nahiye müdürlüğü ve iki genel müdürlüğün Kürtlere verilmesi öngörülüyor.
Rûdaw’ın Kerkük’teki KYB yetkililerinden elde ettiği bilgilere göre, yapılan anlaşma çerçevesinde halihazırda Kürtlerin elinde bulunan bazı görevler aynı şekilde kalırken, bazı görevlerde de değişikliğe gidilecek.
Bileşenler arası görev dağılımı
Bilgilere göre, Kürtlere verilen en yüksek idari görev ise Kerkük’ün dört kaymakamlığından biri olan Dubz kaymakamlığı olacak.
Aynı şekilde, çoğunluğu Kürtlerin oluşturduğu Kerkük'ün Sergeran, Qerahencir ve Şuvan nahiye Müdürlüğü gibi görevleri de Kürtlerin üstlenmesi bekleniyor.
Kerkük idaresinde görev dağılımında 19 makam Araplara, 18’i ise Türkmenlere ayrıldığı öğrenildi.
Irak'ta 18 Aralık 2023 tarihinde İl Meclisi seçimleri yapılmış ve 28 Aralık 2023 tarihinde kesin sonuçlar Irak Yüksek Seçim Kurulu tarafından onaylanmıştı. Ancak siyasi partilerin anlaşmazlığı nedeniyle Kerkük ve Diyala valileri seçilememişti.
Kerkük İl Meclisi biri kota olmak üzere 16 sandalyeye sahip. Irak'ta 18 Aralık 2023 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Kerkük İl Meclisi’nde Türkmenler 2, Araplar 6, Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi (KYB) 5, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 2, Hristiyanlar da kotayla 1 sandalye kazanmıştı.