Şengal Dağı’ndaki kamplarda kalan Ezidiler zor şartlarda yaşıyor

14-07-2021
Tahsin Kasım
Tahsin Kasım
Serdeşt Kampı
Serdeşt Kampı
Etiketler Şengal Dağı Serdeşt Kampı Ezidi Kürtler Irak
A+ A-

Şengal (Rûdaw) – IŞİD'in Şengal’e saldırısının üzerinden 6 yıl geçti anacak hala 450 Ezidi Kürt aile Şengal Dağı'ndaki Serdeşt Kampı'na yaşıyor. Irak hükumeti yaklaşık 6 aydır buradaki göçzedelere verilen yardımları kesmiş durumda.

Şengal Dağı’nda yaşayan Ezidi Kürt aileler, havaların ısınması ile birlikte daha sıkıntılı günler geçiriyor. Aileler, güvenlik gerekçesi ile ve alt yapı hizmetlerinin yoksunluğu nedeniyle Şengal’e geri dönmek istemediklerini belirtiyor.

Ancak diğer yandan Irak hükumeti 6 aydır Serdeşt Kampı’na yapılan yardımları kesmiş durumda.

Göçzedelerden Macide Muhsin, “Kardeşlerim sıcaktan uyuyamıyor, bu dağda biz hangi haldeyiz görüyorsunuz. Havalar çok sıcak ve bundan daha kötüsü olamaz. Bize yardım eden herkese teşekkür ediyoruz ama şimdi geri dönecek imkanımız yok. Geri dönersek ne yapacağız? Yine öldürüleceğiz" diyor.

Şengal’deki evlerin bir çoğu IŞİD tarafından tahrip edildi, yakılıp yıkıldı. Savaştan sonra Şengal’e dönen ailelerin bir kısmı yine çadırlarda yaşamak zorunda kalıyor.

Göçzede Berekat Hacı, “Şengal Dağı’nda çok zor şartlarda yaşıyoruz. Ne hükumet ne de bir kuruluş bize yardım eli uzatıyor. Göç ve Göçmen Bakanlığı’nın yaptığı yardımlar da durmuş” diyor.

Şengal’e dönenlerin altyapı hizmetlerinden mahrum olduklarını dile getiren Salim Yusuf da, “Geri dönenler çadırlarda yaşıyor. Ne su var, ne elektrik. Hükumet Şengal’de hiç bir şey yapmamış” diye belirtiyor.

Musul İl İdaresi verilerine göre, IŞİD savaşının sona erdiği 2017’den bu yana bölgedeki 14 kamp kapatıldı. Ced ve Hemem Elil Kampları duruyor ancak, il idaresi bu kampları da kapatmak istiyor.

Irak Göç ve Göçmen Bakanlığı Şengal Ofisi Müdürü Eli Şabo, “Irak hükumeti ve Göç ve Göçmen Bakanlığı, Şengal Dağı'ndaki kamplarda kalan ailelere yardımı kesmeye ve kamplarını kapatmaya karar verdi. Bundan geri dönüş yok" dedi.

Serdeşt Kampı’nda yaşayan aileler, şu anda çaresiz durumda. Ne hükumetten yardım alabiliyorlar ne de evlerine geri dönebiliyorlar.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli