Başbakan: Ali Bakıri ile ekonomik ilişkilerin iyileştirilmesini görüştük

14-06-2024
Etiketler İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri Başbakan Mesrur Barzani Tahran Erbil
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Başbakan Mesrur Barzani, İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri ile ekonomik ilişkilerin iyileştirilmesi ve bölgenin istikrarının korunmasını görüştüklerini söyledi. Bakıri ise Tahran ve Erbil ilişkilerin önemine vurgu yaptı.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani,  İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri’yi Erbil’de kabul etti.

Görüşme ardından Başbakan ve İranlı bakan ortak basın açıklaması düzenledi.

Başbakan görüşmeye ilişkin "İran ile Irak, özellikle de Kürdistan Bölgesi arasındaki ekonomik ilişkilerin ve bölgedeki siyasi istikrarın, güvenlik sorunlarının nasıl iyileştirilebileceği konularında görüş alışverişinde bulunduk. Bölge istikrarının korunmasının her iki tarafın ve tüm bölgenin çıkarına olduğu konusunda mutabık kaldık."

Ardından söz alan İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri ülkesinin cumhurbaşkanı ve dışişleri bakanının elem bir kazada hayatını kaybetmeleri vesilesiyle başsağlığı dileyen ve dayanışma gösteren Kürdistan Bölgesi'ne teşekkür etti.

Bakıri sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ortak bir gelecek, ortak tarih ve ortak kadere sahip olmamız bizi (Kürdistan Bölgesi ile) bir araya getirmekte. Bu ilişki, bölgeye barış ve istikrar getirecek, eşi benzeri olmayan bir güç yaratmıştır. Bu güç düşmanlarımızın sürekli bizi izlemesine neden olmakta.  Çünkü onlar Irak, İran ve bölgede asayişin sağlanmasını istememektedirler.”

Başbakanlıktan görüşmeye ilişkin açıklama

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Vekili Ali Bakıri'yi kabul etti.

Başbakanlıktan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada Kürdistan Bölgesi ile İran İslam Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin ele alındığı toplantıda, her iki taraf da ortak çıkarlara dayalı ikili ilişkilerin geliştirilmesi konusunda mutabık kaldı.

Başbakan, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı ile beraberindekilerin ölümü ile sonuçlanan kaza dolayısıyla İran halkına taziyelerini yineledi. Başbakan Irak, Kürdistan Bölgesi’nin İran'la ilişkilerini geliştirilmesinin ve bölgede güvenlik ile istikrarın korunmasının önemini vurguladı.

İran Dışişleri Bakanı Vekili ise, ülkesinin Kürdistan Bölgesi ile ilişkilerini her alanda güçlendirme arzusunu yineledi.

Kendisi aynı zamanda İranlı hacıların güney ve orta Irak'taki kutsal yerleri ziyaret etmelerinde sağladığı yardım ve kolaylıklardan dolayı Kürdistan Bölgesi Hükümetine teşekkür etti.

Toplantının ardından İran İslam Cumhuriyeti Başbakanı ve Dışişleri Bakanlığı Vekilinin düzenlediği basın toplantısında, ziyaretin ve ikili ilişkilerin çeşitli alanlarda geliştirilmesine yönelik görüşmelerin önemine dikkat çekildi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli