Hulusi Akar ile Yunan vekiller arasında ‘işgalci’ tartışması

Haber Merkezi – İstanbul’da düzenlenen NATO Parlamenter Asamblesi toplantısında Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Yunan parlamenterler arasında “Kıbrıs meselesi” ve “PKK ile Gülen Cemaatine” yardım konusunda sert tartışma yaşandı.

NATO Parlamenter Asamblesi (NATO PA) Siyasi Komisyon ile Akdeniz ve Orta Doğu Özel Grubu ortak toplantısı İstanbul'da başladı.

Akdeniz ve Orta Doğu Özel Grubu Raporu'nun görüşülmesinin ardından açılış oturumunda konuşan Türkiye Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye’nin savunma ve güvenlik konularındaki yaklaşımlarını anlattı.

Konuşmasının ardından parlamenterlerin sorularını yanıtlayan Akar, Yunanistan’ı “teröre destek vermekle” suçladı.

Bunun üzerine söz alan Yunan milletvekili Spilios Libanos,  Yunanistan'ın terörle mücadele ettiğini söyledi.

Libanos, “Kıbrıs'ı işgal ettiğinizde ülkelerin egemenliğine saygı duyduğunuzu iddia edemezsiniz” dedi.

Akar ise bu sözler üzerine "Kıbrıs'ın kuzeyine işgal derseniz, başından kavga etmek istiyorsunuz demektir. Türkiye Kıbrıs'ın kuzeyinde işgalci değildir. Biz 1974'te Barış Harekatı'nı yaptık. 1974'ten şu ana kadar hem güney hem kuzey barış, huzur içinde yaşıyor. Bunu görmek lazım. Yanlı olmamak lazım. 2014'te BM'nin Annan Planı'nı çözüm olsun diye tüm eksikliklerine rağmen Türkler kabul etti. Rum tarafı kabul etmedi” ifadelerini kullandı.

Yunanistan’ın PKK ile Fetullah Gülen Cemaati’ne destek verdiğini belirten Akar, "Eğer siz bizim mücadele ettiğimiz, halkımıza zarar veren, 40 bin kişiyi öldüren, 251 kişiyi katleden PKK/YPG'ye, FETÖ'ye orada kampta yer verirseniz bunun adı müttefiklik olmaz, bu dostluğa aykırıdı” diye konuştu.

Türk Bakan’ın bu sözlerine tepki gösteren Yunan milletvekilleri Theodora Tzakri, Spilios Libanos, Andreas Loverdos ve Manousos Voloudakis’in "Öyle bir şey yok" demesi üzerine tekrar söz alan Akar, "Yok demeyin. Yunanistan'daki Lavrion kampını bilmeyen yok. Aynı şekilde İsveç'te de PKK/YPG'liler her şeyi yapıyor. Bunun ne insanlık ne demokrasi ne de insan hakları ile alakası var. Teröristlere bu kadar fırsat verilirse bizim de bu insanlarla beraber olmayı istemememiz gayet normal" ifadelerini kullandı.

Akar, bir Yunan milletvekilinin "Türk Hava Kuvvetleri Yunan adalarının üzerinden uçuyor" sözlerine, "Yunan uçakları 27 Nisan'da ana karamıza gelerek Datça, Didim, Dalaman'da hava sahamızı ihlal etti. Siz o kadar kilometre uzaktan, Yunanistan'ın ana karasından, Türkiye'nin ana karasına gelip hava sahamızı ihlal edeceksiniz, bundan sonra bizim ne yapmamızı bekliyorsunuz? Bunların radar görüntüleri var, müttefik ülkelerle de paylaştık. Biz de 28 Nisan'da bunların karşılığını verdik" yanıtını verdi.

Akar'ın sert sözleri ve yaklaşık 12 dakika süren tartışmaların ardından Yunan parlamenterlerden biri "Size teşekkür etmeyeceğim" dedi.

Hulusi Akar ise, "Bu Yunan nezaketine uygun bir davranış değil. Birçok Yunan konuştu, artık duymak istemiyorum" diyerek salondan ayrıldı.

(Kaynak: AA / Yunan Themanews)