Erbil (Rûdaw) – Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanlık Divanı üyesi Süleyman Oso, ABD’nin gözetiminde Demokratik Suriye Güçleri Genel Komutanı Mazlum Abdi ile yeniden bir araya geleceklerini duyurdu.
Rûdaw Radyo’da Çavê Sêyem (Üçüncü Göz) programına konuk olan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanlık Divanı üyesi ve Suriye Kürdistan Birlik Partisi Sekreteri Süleyman Oso, Rojava’da yaşanan siyasi süreci ve bölgedeki gelişmeleri değerlendirdi.
Oso, yakın zamanda Kürt taraflar arasındaki birliği görüşmek üzere ABD’nin gözetiminde DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi ile bir görüşme gerçekleştireceklerini söyledi.
Kürt siyasetçi, “ABD Rojava’da Kürt taraflar arasındaki dayanışma ve diyaloğu stratejik önemde görüyor” dedi.
Süleyman Oso, dönemin ABD Uluslararası Koalisyon'daki Temsilcisi William Roeback’in de hazır bulunduğu görüşmelerde taraflar arasında bir takım anlaşmaların imzalandığını hatırlatarak, tekrar bu temelde bir araya gelmek istediklerini kaydetti.
Mazlum Abdi’nin 2020 yılında yaptığı çağrının ardından Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) başını çektiği 25 partiden oluşan Kürt Ulusal Birliği Partileri (PYNK) ve Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) arasında 17 Nisan’da görüşmeler başlamıştı.
Kürdistan Bölgesi’nin yanı sıra, ABD ve Fransa’nın da desteklediği görüşmelerin ilk turunun ardından taraflar 16 Haziran'da ortak bir açıklama ile anlaşmaya vardıklarını duyurdu.
Mazlum Abdi ile William Roeback’ın da katıldığı ortak açıklama da, 2014’te Başkan Mesud Barzani’nin desteğiyle ENKS ile TEV-DEM arasında imzalanan Duhok Anlaşmasına atıfta bulunuldu ve bu anlaşmadaki maddelerin Rojava’da Kürt ulusal birliğine dair müzakerelerin temeli olarak kabul edildiği kaydedildi.
Siyasi konularda yaşanan uzlaşının ardından taraflar 32 kişilik bir siyasi yönetim oluşturulmasına karar verdi ancak 2020 sonlarında görüşmeler ikinci turda tıkandı.
Duhok Anlaşması
Dönemin Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin girişimiyle 2014’te Duhok’ta bir araya gelen ENKS ve TEV-DEM heyetleri 23 Ekim’de temel konularda anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.
Ortak yönetim, ortak güç ve siyasi birlik konularına yoğunlaşan anlaşmanın içeriğinde, Rojava’da ENKS ve TEV-DEM’in yüzde 40 temsiliyetle yer alması, diğer parti ve bağımsız şahsiyetlere de yüzde 20’lik temsiliyet hakkı verilmesi öngörülüyordu.
Diğer bir tanımla, Rojava’da kurulacak Siyasi Karar Mekanizmasında yer alacak isimlerin 12’si TEV-DEM’den, 12’si ENKS’den, toplam 24 kişinin seçilmesi kararlaştırılmıştı. Siyasi Karar Mekanizmasında yer alacak diğer 6 bağımsız üyenin ise bu 24 kişi tarafından belirleneceği açıklanmıştı.
Rojava’da askeri güçlerin ortaklaşması ve saldırılara karşı savunmanın YPG ile birlikte koordine edilmesi kararlaştırıldı ve ileriki aşamada askeri birliklerin birleştirilmesi için bir heyet kurulması kararı alındı.
Ayrıca Özerk Yöntemin uyguladığı, toplumsal sözleşmenin içeriğinin daha da zenginleştirilmesi ve zaman içerisinde seçimlere gidilmesi kararı alındı.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın