Fotoğraf galerisi

14-05-2022
12 Photos
Bilind T.Abdullah

Süleymaniye – Süleymaniye’nin Kifri ilçesindeki Baweşaswar Dağı'nın eteklerinde bulunan eski Kifri Mezarlığı iki kısımdan oluşuyor. Bir kısmında Müslümanların, diğerinde Yahudilerin mezarları bulunuyor. Ancak mezarlığın her iki bölümünde de aynı desen ve tasarıma sahip kubbeler bulunuyor.

Eski Kifri Mezarlığında 50'den fazla kümbetli mezar bulunuyordu, bunlardan sadece yedi tanesi hala ayakta ve diğerleri yıkılma tehlikesi altında.

Kümbet mezarların tarihi 100 ila 250 yıl arasında olup, her birinde 1 ila 5 mezar bulunuyor.

Kifri Tarihi Eserler Müdürü Ubeyd Muhammed, Rûdaw'a verdiği demeçte, "Kifri coğrafyası, Müslümanlar ve Yahudiler tarafından inşa edilen her iki dinden insanların mezarlarını da içeren çok sayıda tarihi ve kültürel mekanla dolu. Bunlar tarihi anıtlar olarak korunmalıdır" dedi.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve ilgili kuruluşlara, Kifri’deki anıtları yıkımdan kurtarmak için yardım çağrısında bulunan Muhammed, "Anıtlar ve taşıdıkları kültürler, ülkemizin ve şehrimizin kimliğidir. Bizden sonraki nesiller halkımızın bu kültürünü tanımalıdır” diye konuştu.

Süleymaniye’nin Kifri ilçesi, birçok kültürel ve arkeolojik alana sahip antik bir ilçe. Nüfusun çoğu Kürt'tür, ancak burada Türkmen ve Araplar da yaşıyor. İlçe, Kerkük'ün 122 kilometre güneydoğusunda yer alıyor.

Foto muhabir: Bilind T. Abdullah