Irak Ortak Operasyonlar Sözcüsü: Hiçbir gücün Şengal'de kendisini dayatmasına izin vermeyeceğiz

Erbil(Rûdaw) – Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü, Şengal’de hiçbir gücün kendisini dayatmasına izin vermeyeceklerini ve bölgede güvenliğin sağlandığını, halkın evlerine dönebileceğini söyledi.

Rûdaw’a konuşan Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Tahsin Hafeci, IŞİD’e karşı Peşmerge güçleri ile aralarında işbirliği ve koordinasyonun olduğunu dile getirdi.

Şengal’de hiçbir silahlı gücün siyasi iradesini dayatmasına müsaade etmeyeceklerini dile getiren Tahsin Hafeci, “Irak federal hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasında imzalanan Şengal Anlaşması’nın hayata geçirilmesi önünde hiçbir engel söz konusu değildir” dedi.

Hafeci, Şengal’de Irak ordusunun güvenlik ve istikrarı sağladığını belirterek, halkın güven içerisinde evlerine dönebileceğini sözlerine ekledi.

Irak hükümetinin resmi dairelerin çalışmalara başlaması  için fon ayırması gerektiğini söyleyen Hafeci, iki ortak tugayın kurulmasıyla ilgili tüm çalışmaların tamamlandığını bütçenin onaylanmasını beklediklerini kaydetti.

1 Mayıs tarihinde Irak ordusu ile PKK’ye yakınlığı ile bilinen Şengal Direniş Birlikleri(YBŞ) arasında çatışmalar yaşanmıştı. Yaşanan çatışmalardan ötürü Şengal’de yüzlerce aile yeniden Kürdistan Bölgesi’ne göç etmek zorunda kalmıştı.

Rûdaw’a konuşan Duhok Göç ve Göçmenler Müdürü Deyan Pir Cafer, 2 Mayıs tarihinden itibaren 711 ailenin, toplamda ise 10 bin 261 kişinin Şengal’den Duhok’a göç ettiğini açıklamıştı.