DUHOK – Baas rejiminin işkencehanesi üniversiteye dönüştürüldü

14-03-2019
Eyûb Nisrî
Eyûb Nisrî
Etiketler Duhok Sağlık Fakültesi Kürdistan
A+ A-

Duhok (Rûdaw) - Kürt gençlerinin ağır işkencelerden geçirildiği Duhok Emna Cezaevi’nin bir kısmı, büyük halk ayaklanmasından (Raperin) sonra sağlık bilimleri eğitiminin görüldüğü fakülteye dönüştürüldü.

 

Duhok’ta 28 yıl önce bugün, 14 Mart 1991’de, Baas rejimi tarafından tutuklanan Kürtlere ağır işkencelerin yapıldığı eski Emna Cezaevi’nin (eski Duhok Emniyet Müdürlüğü) çatısında patlayan ilk kurşunla halk ayaklanması başladı.

 

1982'de kurulan cezaevi, ayaklanmadan önce birçok kişiye mezar olan ve o zamanlar kentin en korkunç yeri olan bu cezaevinin bir kısmı, Kürdistan Bölgesi hükümeti tarafından sağlık fakültesine dönüştürüldü. Her yıl yaklaşık 100 öğrenci bu okuldan mezun olarak diplomalarını alıyor.

 

Duhok Sağlık Fakültesi öğrencisi Enes Hasan, "Ben burada eğitim aldım, buradaki cezaevi bilim merkezine dönüştürüldü. Yeni nesil bunun farkında olmalı ve eğitime önem vermeli " ifadelerini kullandı.

 

Öğrenci Bera Emin ise, "Eskiden cezaevi olan bu binada öğrencilerin okuması, mezun olması, ülkesi ve halkına hizmet etmesi beni memnun ediyor" diye konuştu.

 

Cezaevi anısını anlattı

 

Eski Duhok Emniyet Müdürlüğü’nün bir kısmı geçmişin unutulmaması için hâlâ yerinde duruyor. Baas rejimi döneminde tutuklanarak burada işkence gören Lezgin Halil, bu hapisanede geçirdiği günleri unutamadığını söylüyor.

 

Rûdaw'a konuşan Halil, "Vücudumdaki işkence izlerinin her biri bana idam edilmiş bir arkadaşımı hatırlatıyor" dedi.

 

Lezgin Halil, Duhok'ta yakalanan her Kürt gencinin önce Emna Cezaevi'ne götürülerek burada işkence edildiğini daha sonra Bağdat’taki Ebu Gureyb Cezaevine sevk edildiğini söyledi. 

 

Halil, "Yapabilecek tüm işkence çeşitlerini bize uyguluyorlardı; Falaka, askı, elektrikle şok, sigarayı vücutta söndürme... Bana da bu işkenceleri uyguladılar. Elektrikle yapılan işkence ise iki çeşitti. Bir tanesi uykuda elektrik vermekti. Göğsüne bir elektrik kablosu sarıyorlar, uykudayken yılan ısırıyor gibi hissediyorsun" dedi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli