USİAD Başkanı Kılıç: Erbil ile Mersin kardeş şehir oluyor

14-02-2024
Etiketler Nevaf Kılıç Erbil Mersin Kardeş şehir Türkiye-Irak ilişkileri Kürdistan Bölgesi Çukurova Havalimanı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Erbil ile Mersin’in kardeş şehir olacağını duyuran USİAD Genel Başkanı Nevaf Kılıç, “Mersin ile Erbil kentleri ‘kardeş şehirler’ oluyor. Biz Erbil Valisi Omid Xoşnav’ı da Mersin’e davet ettik. Kardeş şehir protokolü yapılacak” ifadelerini kullandı.

Uluslararası Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (USİAD) Genel Başkanı Nevaf Kılıç, Rûdaw’ın yayınına katılarak Türkiye ile Kürdistan Bölgesi ve Irak arasındaki ticari ilişkilere dair değerlendirmelerde bulundu.

Türk lirasının dolar karşısında değer kaybı yaşamasının ticari ilişkilerdeki etkisine dair soruya cevap veren Kılıç, şunları dile getirdi:

“Elbette liradaki değer kaybı bizim işlerimizi de etkiliyor. İhracat üzerine ise pozitif etkisi oldu.

Bugün Türkiye’den tüm ülkelere ihracat yapılabiliyor. Ancak elbette hedeflere ulaşma konusunda sorun oluyor. Bugün Türkiye ile Kürdistan ve Irak’la ticari hedefimiz 15 milyar dolardır.

“Bizim için Kürdistan Bölgesi ve Irak pazarı çok önemli”

Geçtiğimiz sene 12,5 milyar dolarlık ticaret gerçekleşti. Bizim için Kürdistan Bölgesi ve Irak pazarı çok önemli. Hatta 2023’te Türkiye’nin en çok ticaret yaptığı ülkeler arasında Irak üçüncü oldu. Bir ara ikinci olmuştu ABD’den sonra. Biz de eskisi gibi ikinci sıraya gelmesini istiyoruz.

Ülkeler arasında gidiş geliş oldukça önemli bir şey. Eskiden Diyarbakır ile Erbil arasında sefer vardı. Adana-Erbil seferi vardı. Şu an ise bunlar yok ve yeniden yapılmasını isytiyoruz.

“Mersin ile Erbil kentleri kardeş şehirler oluyor”

Çok yakın zamanda Mersin (Çukurova) Havalimanı da açıklacak, biz Erbil-Mersin arasında da sefer olmasını umuyoruz. Ayrıca bizim de çabalarımız sonrası Mersin ve Erbil kentleri kardeş şehirler oluyor. Biz Erbil Valisi Omid Xoşnav’ı da Mersin’e davet ettik. Kardeş şehir protokolü yapılacak.

Mersin-Erbil seferi bizim için çok önemli, ticaretimiz artacak ve ilişkilerimiz gelişecektir. Ayrıca Adana ve Mersin bölgesinde çok gelişmiş hastaneler var ve sağlık turizminin gelişmesi için iyi bir fırsat olacaktır.

Öte yandan Habur Sınır Kapısı’na gelirsek. Bugün halen sorunlar devam ediyor. Eskisi gibi değil ama halen çok fazla vakit kaybediliyor. Biz tüccarın, iş insanının, ticaret yapan kişinin transit olarak hemen geçmesini istiyoruz.”

“İş insanlarının vize sorunun halledilmesi gerekiyor”

Kürdistan Bölgesi’nde hangi sektörlerde iş yaptıklarına yönelik soruya da yanıt veren Kılıç, şu ifadeleri kullandı:

“Birincisi en fazla iş inşaat sektöründe gerçekleşiyor. İnşaat malzemeleri alanında özellikle. Sonrasında gıda ve ziraat sektörü geliyor. Ardından ise kimyevi maddeler sektörü.

Türkiye’den pek çok iş insanımız burada fabrika açtı ve Irak’ın diğer kentlerine geçmek istiyorlar fakat Kürdistan Bölgesi’nden öteye gidemiyorlar.  

Bu iş insanlarının Musul’a, Basra’ya, Bağdat’a gitmesini istiyoruz ancak bugün Irak’la vize sorunu var. Bunun da halledilmesi gerekiyor.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli