Düzgün Baba Cemevi Derneği Başkanı Kırmızıçiçek: Kaymakam istifa etmeli

Dersim (Rûdaw) – Nazımiye Düzgün Baba Cemevi Derneği Başkanı Sinan Kırmızıçiçek, son iki yıldır Kaymakamlık tarafından cezai işleme maruz kaldıklarını söyledi.

Dersim'de, Nazımiye Kaymakamı Uğur Tutkan'ın, kolluk kuvveti olduğu iddia edilen ve ellerinde otomatik tüfekler bulunan kişilerle Düzgün Baba Cemevi önünde fotoğraf çektirmesine yönelik tepkiler sürüyor.

Nazımiye Kaymakamı Uğur Tutkan'ın cemevi başkanı ve yönetimini tehdit ettiğini savunan Düzgün Baba Cemevi Derneği Başkanı Sinan Kırmızıçiçek, Kaymakam Tutkan'ın "Alevi inanç merkezine yönelik tutumuna karşı Alevilerin mücadelesini sürdüreceklerini” ifade etti.

Kaymakam Uğur Tutkan ile defalarca görüştüğünü ve kendilerine usulsüz şekilde yapılan cezai işlemlerin kaldırılacağı yönünde açıklamasına rağmen şuana kadar Cemevine 60 bin TL ceza verildiğini belirtti.

Kardan kapanan Düzgün Baba ziyaret yolunun açılmaması üzerine sosyal medyada tepkisini dile getirdiğini belirten Sinan Kırmızıçiçek, tepkisini göstermesinin ardından Kaymakam Uğur Tutkan'nın silahlı personel ile Cemevine gelerek fotoğraf çektirdiğini ve yönetime tehdit savurduğunu söyledi.

“Para cezası sadece cezalandırma mantığıyla verildi”

Rudaw'a açıklamada bulunan Düzgün Baba Cemevi Derneği Başkanı Sinan Kırmızıçiçek, "Biz Düzgün Baba Cemevi olarak son iki yıldır cezai yaptırım süreci ile karşı karşıyaydık. Daha önce Nazımiye kaymakamı Uğur Tutkan tarafından bir idari ve mali para cezası kesildi. En son 2021 bir yılında 30 bin TL idari para cezası kesildi. Biz bu cezai aldık hukukçulara, dernek masasına gittik. Verilen idari para cezası sadece cezalandırma mantığıyla verildiği için hep yanlış vermiş. Mevcut dernekler yönetimden aykırı olduğunu tespit edip kaymakamın yanına gittik. Normalde bizim itiraz hakkımız var ama öncesinde kaymakam ile görüştük, konu hassas olduğu için kaymakam ile görüşme yaptık ve bu cezanın usulsüz ve yasaya aykırı olduğunu söyledik. Oda bize memurların yanlış yaptığını bize söyledi" dedi.

Kırmızıçiçek, "Biz köyden tereyağı almışız, 600 TL yağ alıp niyaz yapmışız. Yönetim kurulu kararımız var, gider makbuzunu kesmişiz, işletme defterine kaydetmişiz ama 3000 bin TL ceza vermiş. Neden faturası yokmuş, köylüde fatura ne gezer. Nazımiye ilçesinin tamamı Alevi, burada bir cemevi var ısıtma sorunumuz var. Bir kaymakamın görevi ısıtma sorununu mu çözmek yoksa halkın bağışıyla alınan soba nedeniyle 3000 bin TL ceza veriyor. Dernekler yönetmeliğinde diyor ki dekont harcama belgesi olarak geçerlidir. Mesala biz öğrencilere burs vermişiz ve bu dekontunu alıp dosyaya koymuşuz. Dekontu harcama olarak görmemişler ve 18 bin Tl bize bundan ceza vermişler" diye konuştu.

"Sosyal medyadan çağrıda bulunduğum için 30 bin TL ceza verdiler"

Kırmızçiçek sözlerini şöyle sürdürdü:

"2022 Ocak ayında bizim bir Gağan etkinliğimiz vardı, bir hafta öncesinde yolumuz kardan kapalıydı biz ısrarla yollarımızı açın dedik açmadılar. Yollarımız açılsın diye sosyal medyadan çağrıda bulundum. Senmisin bunu diyen bir hafta sonra bize 30 bin TL yeni bir vergi cezası gönderdi"

"İnsanların Cemevine gelmesi engellendi"

Son bir aydır yollarımız açılmıyor, vali bey yolumuz açılmıyor diyorum. Dozer karakolun yolunu açıyor, hemen yanı başında olan cemevi yolunu açmıyor. Bir aya yakın bizim yolumuzu açmadılar, 15 gün önce sosyal medyadan çağrı yaptım. Devletin gücü Düzgün Baba yolunu açmaya yetmiyor, halkın Düzgün Baba gelip, bu hızır ayında cem evine gelip niyaz olmasına engel oluyorlar açıklamasını yaptım. Açıklamanın ardından dozerler gelip yolu açtı, arkadaşlarımız gitti ve yolu açtırdılar. Biz de o esnada cezai yaptım sürecimiz ile ilgili basın açıklama yapmıştık. Kaymakam demecimizi görünce o hınçla öfkeyle yanına silahlı güçleri alarak Düzgün Baba'ya gidiyor cemevi önünde uzun namlulu silahlarla gövde gösterisi yapıyor foto çekiyor. Devletin gücünü size göstereceğim diyerek cemevi yönetimini benim şahsımda tüm yönetimi tehdit ediyor. Düzgün Baba bu halkın kırmızıçizgisidir. Eğer senin elinde bilgi ve belgen varsa gider savcılığa verirsin bizde verecek hesap varsa veririz. Ama böyle algı yaratarak, öfkeyle, hınçla, mafyavari yöntemlerle gelip cemevinde kapımıza silahla dayanıp gövde gösteresi yaparak, ben size devletin gücünü göstereceğim diyerek kimse geri atmaz. Biz alevi toplumu olarak geri adım atmayız. Kendi inancımızdan ikrarımızdan vazgeçmeyiz.”

"Kaymakam istifa etmeli"

“Bu halkın inancına kurumlarına saygı duymayan kişileri istemiyoruz” diyen Kırmızıçiçek, “Biz burada kaymakamı istifaya davet ediyoruz. Görevden alınmalıdır, hiçbir şekilde  yaptığı bu hakaret yanına kar kalmamalıdır. Bütün toplumu ve kurumları duyarlı olmaya çağırıyorum, bunun mücadelesini sürdürmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.