‘Şengal’in yeniden inşasından Irak Hükümeti sorumlu’

14-01-2023
Foto: Rûdaw Grafik
Foto: Rûdaw Grafik
Etiketler Ezidi Soykırımı Almanya Parlamentosu İrfan Ortaç
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – İrfan Ortaç, en önemli taleplerinin Şengal’in yeniden inşası ve Ezidilerin yerlerine dönmesi olduğunu vurgulayarak “Şengal’in yeniden inşasından Irak Hükümeti sorumludur” dedi.

Almanya Parlamentosu, IŞİD’in Şengal’e düzenlediği saldırıları görüşmek üzere 19 Ocak’ta toplanıyor. Bu oturumda, Ezidi Soykırımı’nın tanınması kararının çıkması bekleniyor.

Konu hakkında Rûdaw bültenine konuk olan Almanya Ezidiler Merkez Konseyi Başkanı Dr. İrfan Ortaç, “8 yıldır Almanya Parlamentosu’ndan Şengal’deki soykırımın tanınmasını talep ediyoruz ve bu konuda çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

Soykırım’ın Almanya tarafından tanınmasının “önemli bir adım” olduğunu vurgulayan Ortaç, Irak Hükümeti ve Kürdistan Bölgesi’ni, Şengal’in yeniden inşası ve Ezidilerin topraklarına dönmesi için birlikte çalışmaya davet etti.

Ortaç, mevcut durumda Şengal’in yönetimi Irak’ın elinden olduğundan bu konudaki sorumluluğun temelde ise Irak Hükümeti’ne ait olduğunu belirtti.

Almanya Parlamentosu’nun vereceği kararı “hassas” ve “siyasi” bir karar olarak niteleyen Ortaç, “Ermeni Soykırımı’nın tanınması 100 yıl aldı, bir soykırımı tanımak için 8 yıl uzun bir zaman değil. Irak, Ezidilerin memleketi olmasına rağmen Bağdat daha soykırımı tanımış değil” diye konuştu.

Ortaç’ın konuya ilişkin değerlendirmelerinin öne çıkan bölümleri şu şekilde:

“IŞİD’in Ezidilere saldırısı planlıydı ve amacı Ezidileri yok etmekti. Bu yüzden de soykırım tanınacak.

19 Ocak’ta kabul edilmesini beklediğimiz 20 madde var, bunlardan biri Ezidilerin Irak’taki varlığının siyasi olarak tanınmasıdır.

“Söz değil eylem görmek istiyoruz”

Irak ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti tarafından Ekim 2020'de imzalanan Şengal Anlaşması’nın uygulanmasını önemli buluyoruz. Artık verilen kararlar uygulanmalı. Sözde değil, eylemde görmek istiyoruz.

“Resmi olmayan milis gruplar Şengal’den çıkmalı”

Resmi olmayan milis grupların Şengal’deki varlığı oradaki yaşam teminatımıza engel oluyor. Ezidi aşiretleri de 19 Ocak’taki oturuma katılacak. Bu aşiretleri topraklarını kimsenin hakimiyetine bırakmama ve kendi elleriyle inşa etme kararı aldı.

Şengal Anlaşması’nın en önemli maddesi, Şengal’deki resmi olmayan güçlerin oradan çıkarılmasını gerektirmesidir.

“Alman fraksiyonlar soykırımın tanınmasına karşı değil”

Almanya’daki fraksiyonlardan soykırım kararına karşı çıkan yok. Hükümet ve muhalefet bu kararı birlikte tanıyacak, bu oldukça önemli.

Üzerinde durduğumuz temel noktalar, yasa tasarısında yer alıyor. Yasa taslağında, Kürt güçlerinin IŞİD’e karşı büyük bir mücadele verdiği ve çok sayıda şehit verdiği belirtiliyor.

Diğer ülkeler soykırımı tanıyıp sorumluluk almazken, soykırımın Almanya tarafından tanınması ona ciddi sorumluluklar yükleyecek. Almanya, Irak’a Ezidiler konusunda baskı kurmaya mecbur kalacak.

“1050 Almanya vatandaşı soykırımda rol oynadı”

IŞİD üyesi bin 50 Almanya vatandaşı Şengal’deki Ezidi soykırımına katıldı. Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar, bunların bulunup yargılanmasını talep ediyoruz.

Irak’ta bugüne kadar da soykırım davalarının görüşüleceği mahkemelerin olmaması çok ilginç ve bu büyük bir problem.

“IŞİD’i destekleyen şirketler yargılanmalı”

Soykırıma destek veren, IŞİD’e yardım eden şirketlerin de yargılanması gerekiyor. Fransız çimento şirketi Lafarge’ın Suriye’de IŞİD’le ortaklık yapıldığı kanıtlandı ve bu şirkete 780 milyon dolar ceza verildi. Bu şirketlerin peşini bırakmayacağız, Ezidiler olarak da hesap soracağız.”

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli