Fransa Dışişleri Bakanı Erbil’e ulaştı

14-01-2019
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Barzani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Fransa Dışişleri Bakanı Jean Yves Le Drian, başkent Erbil’e ulaştı.

 

Jean Yves Le Drian, Irak’ın başkenti Bağdat’taki temaslarının ardından bu akşam Erbil’e geldi.

 

Le Drian, Erbil Havalimanı’ndan Başbakan Neçirvan Barzani’nin de aralarında bulunduğu bazı yetkililer tarafından karşılandı.

 

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre, Jean Yves Le Drian ve berberindeki heyet, Neçirvan Barzani, Başkan Barzani ve Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani ile bir araya gelecek.

 

Avrupa Birliği’nin (AB) önemli bir üyesi olan Fransa, BMGK’nın da 5 daimi üyesinden biri.

 

Kürdistan Bölgesi ile Fransa arasında köklü bir dostane ilişki bulunuyor. Söz konusu ilişkiler özellikle BMGK’da Kürdistan halkının dönemin Baas rejimine karşı korunması amacıyla onaylanan 688 sayılı uçuşa yasak bölgenin kabul edilmesinden sonra ilerledi.

 

IŞİD’le mücadelede Kürdistan Bölgesi’ne ve peşmergenin eğitilmesine yönelik ciddi destekleri olan Fransa’nın, söz konusu destek çerçevesinde ilk kez dönemin Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande 2014’te başkent Erbil’i ziyaret ederek ülkesinin Erbil’e desteğinin süreceğini yinelemişti.

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 2017 Mayıs’ında seçilmesinin ardından da Erbil ile Paris ilişkilerindeki yakınlık sürdü. 16 Ekim bağımsızlık referandumunun ardından Erbil-Bağdat arasında yaşanan sorunların diyalog yoluyla çözülmesini talep eden ve bu konuda girişimlerde bulunan ilk lider oldu.

 

Macron, ülkesinin Kürdistan Bölgesi’nin içinde bulunduğu durumdan üzüntü duyduğunu açıklamıştı.

 

 

 

2017’nin Ocak ayında ise Kürdistan Bölgesi’nin üzerindeki yaptırımların kaldırılması için Bağdat’a baskı yapan Macron, Neçirvan Barzani’yi Paris’te karşıladı.

 

Macron, Kürdistan Bölgesi’nin meşru haklarının desteklediklerini ve anayasa bünyesinde korunması için Bağdat yönetimine çağrıda bulunmuştu.

 

Barzani’nin Paris ziyaretinin ardından da Jean Yves Le Drian, Şubat 2018’de Erbil’i ziyaret etmişti.

 

 

 

Jean-Yves Le Drian kimdir?

 

70 yaşındaki Jean-Yves Le Drian, 1974 yılında Sosyalist Parti'ye üye oldu. 1977 yılındaki Belediye seçimlerinde ilk kez Lorient Belediye Meclis üyesi seçilmiş ve hemen ardından belediye başkan yardımcısı olmuştur. 2004-2012 yılları arasında Bretagne Bölgesel Konseyi Başkanı olmuştur.

 

17 Mayıs 1991 - 2 Nisan 1992 Donanım, Konut, Ulaştırma ve Uzay Bakanı nezdinde, Denizcilikten Sorumlu Devlet Sekreteri olarak görev yaptı.

 

16 Mayıs 2012 - 10 Mayıs 2017 Savunma Bakanlığı görevini yürüten Jean-Yves Le Drian,  17 Mayıs 2017 yılından beri Fransa Avrupa ve Dışişleri Bakanı olarak görev yapıyor.

 

 


 


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli