IŞİD’ten kurtarılan Ezidi Kürt çocuk sadece Türkçe konuşuyor

Duhok (Rûdaw) - IŞİD’ten yaklaşık 6 yıl sonra kurtarılan Ezidi Kürt çocuğu, sadece Türkçe konuşabiliyor.

Bêwar Kasım Halef, 6 aylıkken IŞİD tarafından kaçırılmasının ardından Türkmen bir ailenin yanında büyüdü. IŞİD'li Türkmen aile Bêwar’ın adını değiştirerek Enes adını verdi.

Irak’ın Telafer kentinden olan Türkmen aile, IŞİD’in dağılmasının ardından Ankara’ya gitti.

Türkmen ailenin yanından büyüyen Bêwar, Ankara’da IŞİD’li aileden alınarak Kürdistan’a getirildi. Bêwar Duhok’un Şeyhan ilçesindeki Mam Reşan Kampı’ndaki ailesine kavuştu.

Rûdaw’a konuşan Bêwar’ın abisi Ali Kasım, Bêwar’ın yavaş yavaş Kürtçe öğrenmeye başladığını söyledi.

Ali Kasım, “Kardeşimin vücudunda bir işaret vardı. DNA testi de yaptık ve doğru çıktı. Facebook’ta ilk kez fotoğrafını görünce çok mutlu olduk” dedi.

Bêwar’ın ablası Amine Kasım, “Kardeşimle konuşamamak çok zor benim için. Google’den ‘ben senin ablanım’ demeyi öğrenmek için araştırma yaptım. Şimdi onu da söyleyemiyorum” ifadelerini kullandı.

Bêwar, Abdullah Şirim adındaki Kürdistanlı şahsın özel çabalarıyla Ankara’da IŞİD’li aileden kurtarılarak Kürdistan’a getirildi.

Abdullah Şirim, “Türkmen aileyi takip ederek Ankara’ya gittiğini öğrendik. Ankara bizim için çok zordu. Dillerimiz aynı değildi. Çok zamanımızı aldı. Ankara’dan alarak buraya getirmek için beş ay boyunca uğraştık” diye konuştu.