Başkan Neçirvan Barzani ile Irak Başbakanı Sudani Erbil'de bir araya geldi
Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani Kürdistan Parlamento seçimlerinin ardından Erbil-Bağdat ilişkileri ve hükümet kurma çabaları hakkında görüş alışverişinde bulundu.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Erbil’de Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti.
Görüşmeye ilişkin Kürdistan Bölgesi Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Toplantıda Kürdistan parlamento seçimlerinin sonuçları, Kürdistan Bölgesi Hükümeti yeni kabinesinin kurulması için atılan adımlar, Erbil-Bağdat ilişkileri, ülke durumu ve son bölgesel gelişmeler ele alındı” denildi.
Irak Başbakanı Sudani, Kürdistan Bölgesi'ni başarılı bir seçim gerçekleştirmesi dolayısıyla tebrik etti ve seçime katılım oranının yüzde 72 olmasını övdü.
Açıklamada, "Her iki taraf da ortak koordinasyon mekanizmalarının güçlendirilmesi ve Erbil ile Bağdat arasındaki ortak sorunların yapıcı bir diyalog ve Irak anayasasına uyum sağlanarak çözülmesi gerektiğinin önemini vurguladı" ifadelerine yer verildi.
Başkan Barzani ve Başbakan Sudani, ayrıca "ülkenin, İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki savaşlarının ortasında artan bölgesel gerilimler nedeniyle bölgesel çatışmaların sonuçlarından uzak tutulmasının gerekliliğini" yineledi.
🔷Erbil'e gelen Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani bir araya geldi pic.twitter.com/Z6BeWxYQlT
— Rudaw Türkçe (@RudawTurkce) November 13, 2024
Başbakan Mesrur Barzani ve Sudani görüşmesi
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, bugün Erbil'e geldi. Konuk Başbakan, Erbil Uluslararası Havalimanı'nda Başbakan Masrur Barzani tarafından karşılandı. Kürdistan Bölgesi başkentinde siyasi liderlerle görüşecek olan Sudani, ardından görüşmeleri sürdürmek için Süleymaniye'ye gidecek.
Başbakan Sudani'nin ofisinden yapılan açıklamaya göre, Kürdistan Bölgesi Başbakanı ile yapılan görüşmede, "federal hükümet ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ortak meseleler, başta Kürdistan Bölgesi'nin petrol ihracatını yeniden başlatma çabaları" ele alındı.
Sudani ayrıca, "Kürdistan Bölgesi'nde yeni bir hükümet kurulmasının zorunluluğunu" vurgulayarak, Bağdat'ın bu süreçte yardım teklifinde bulundu ve federal hükümet ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasında işbirliğinin sürdürülmesinin önemine dikkat çekti.
Toplantıda, 1997'den sonra ilk kez yapılacak olan ve Kürdistan Bölgesi'ni de kapsayan nüfus sayımı ve İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki savaşları nedeniyle artan bölgesel gerilimler gibi diğer konular da ele alındı.
Kürdistan Bölgesi Hükümetinden yapılan açıklamada, her iki başbakanın da "Bölge'nin petrol ihracatının en kısa sürede yeniden başlatılmasının önemini vurguladığını ve bu konuda karşılaşılan engellerin ve sorunların, Kürdistan Bölgesi ve Irak'ın tüm vatandaşlarının çıkarları doğrultusunda çözüme kavuşturulması gerektiğini" belirtti.
Her iki lider, ülke genelindeki nüfus sayımının gelişim amacıyla kullanılması gerektiği konusunda mutabık kaldı ve "bu konuda Kürdistan Bölgesi'nin çekince ve önerilerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini" ifade etti.
#Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani Erbil'e ulaştı
— Rudaw Türkçe (@RudawTurkce) November 13, 2024
Konuk başbakanı Başbakan Mesrur Barzani karşıladı pic.twitter.com/0mpXm30X68
Seçim sonrası hükümet kurma çabaları
Kürdistan Bölgesi, iki yıl süren ertelemelerin ardından 20 Ekim'de uzun bir aradan sonra parlamento seçimlerini gerçekleştirdi. Seçim sonuçları, iktidardaki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) için güç birliğini pekiştirdi; KDP 39 sandalye kazandı, ardından hükümet ortağı ancak politik rakip olan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 32 sandalye alırken, muhalefet partisi Yeni Nesil Hareketi ise 15 sandalye ile üçüncü sırada yer aldı.
Ana İslamcı partiler - Kürdistan İslam Birliği (Yekgirtu) ve Kürdistan Adalet Grubu (Komal) sırasıyla yedi ve üç sandalye kazandı. Eski popüler milletvekili Ali Hama Saleh'in liderliğindeki Ulusal Durum Hareketi (Helwest) ise dört sandalye elde etti. Lahur Talabani'nin Halk Cephesi (Berey Gel) iki sandalye alırken, bir zamanlar güçlü bir muhalefet gücü olan Değişim Hareketi (Gorran) sadece bir sandalye kazandı.
Komal, Yekgirtu, Berey Gel ve Helwest, seçim sonuçlarına hile karıştığı iddialarıyla seçim sonuçlarını kınadı.
Sonuçlar Ekim ayı sonunda kesinleşmiş olsa da, partiler henüz hükümet kurma görüşmelerine başlamadı.
Erbil ve Bağdat, ayrıca bir yıldan fazla bir süredir duran Kürt petrol ihracatını yeniden başlatma konusunda son dönemde ilerleme kaydetti. Irak hükümeti, petrol taşıma ve üretim maliyetleri için daha yüksek bir tazminat oranını kabul etti, ancak bu teklifin parlamentodan onay alması gerekiyor.