Erbil (Rûdaw) – Başkan Neçirvan Barzani, petrol meselesini görüşmek üzere Erbil’de bulunan Irak Petrol Bakanı Abdulgani ve beraberindeki heyet ile bir araya geldi.
Başkan Neçirvan Barzani, Irak Petrol Bakan Hayyan Abdulgani başkanlığında heyeti kabul etti.
Görüşmede Irak Petrol Bakanı Yardımcıları ve Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakan Vekili Kemal Muhammed ve yarıca Irak devlet petrol pazarlama şirketi SOMO yetkilileri yer aldı.
Kürdistan Bölgesi Başkanlığı’nda yapılan açıklamaya göre, görüşme, petrol ihracatının yeniden başlamasına yönelik son adım ve prosedürler, Kürdistan Bölgesi ve Iraklı ilgili taraflar arasındaki görüşmelere değinildi.
Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatına yeniden başlanması ve var olan sorunların çözümü konusunda Erbil ile Bağdat arasındaki diyaloğu ve atılan adımları desteklediğini dile getiren Neçirvan Barzani, petrol ihracatının askıya alınması ile Irak'ın genel gelirinde büyük bir kayıp yaşadığını söyledi.
Barzani, Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatının bir an önce başlatılmasının önemine vurgu yaptı.
Bakan Abdulgani de, Irak hükümeti ve Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin sorunların çözümü petrol ihracatının yeniden başlatılması yönündeki arzusuna hatırlattı.
Heyet ayrıca Erbil ziyaretinin amacı ve gerçekleştirdikleri görüşmelerin sonuçları hakkında Başkan Neçirvan Barzani’yi bilgilendirdi.
“Türkiye ile uzlaşma var”
Petrol Bakanı Abdulgani ve beraberindeki heyet dün Başbakan Mesrur Barzani ile bir görüşme gerçekleştirmişti.
Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Başbakan Barzani’nin petrol ihracatının durmasının Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne milyarlarca dolar finansal zarara neden olduğunu ve ihracatın yeniden başlatılması için hazır olduklarını belirtti aktarıldı.
Bakan Abdulgani, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, ilk olarak Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve buradaki şirketlerle petrol üretiminin yeniden başlamasını ele alacaklarını belirterek, bu süreçte “iki veya üç gün içerisinde” anlaşmaya ulaşmayı umduklarını söyledi.
Abdulgani, Türkiye’ye petrol ihracatı konusunda ise “İkinci aşamada, Türkiye-Irak boru hattı üzerinden petrol ihracatı konusunda Türk yetkililerle anlaşma olacak ki bu konuda bir uzlaşma sağlanmış bulunuyor” ifadelerini kullandı.
Rûdaw’a konuşan Irak İmar ve İskan Bakanı Bengin Rêkani de, asıl meselenin Kürdistan Bölgesi’nde faaliyet yürüten petrol şirketleri ile anlaşmak olduğunu belirterek, “Bu şirketlerin katılım sözleşmeleri var ve Irak petrol sahalarında bir varil petrol üretmenin maliyeti bölgeden bölgeye değişiyor. Güneydeki sahalarda maliyet hep düşüktür. Ama kuzeyde Geyara gibi varil başına 30 dolara kadar çıkabilen maliyeti yüksek sahalar da var. Kürdistan Bölgesi'ndeki üretimin maliyeti yüksektir" dedi.
Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Türkiye ile Irak arasındaki petrol ihracatı konusunda verdiği karar sonrası 25 Mart'ta Irak'tan Ceyhan Limanı'na petrol akışının durdurulduğu bildirilmişti.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın