Rûdaw, Efrinlilerin sesi oldu

Erbil (Rûdaw) – İnsan hakları savunucusu avukat Hisen Neiso, Rûdaw'ın Efrin’de Kürtlere karşı işlenen suçlarla ilgili yayınladığı haberlerin ardından Türkiye destekli silahlı örgüt Emşat’ın komutanlarından Mucib El Şeyh'in tutuklandığını söyledi.

Rûdaw Medya Ağı'nın Efrin bölgesindeki silahlı örgüt mensuplarının suçlarına ilişkin yayınladığı haberler üzerine bazı üst düzey örgüt mensupları tutuklanarak yargılanıyor.

Efrinli avukat ve insan hakları savunucusu Hisen Neiso, Rûdaw'ın hazırladığı haberler sayesinde örgüt mensuplarının bazı bölgelerdeki suçlarının sınırlandığını anlattı.

Avukat İbrahim Şeyho da haberciliğin hak ihlallerinin önlenmesinde büyük etkisi olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili Rûdaw'a konuşan avukat Hisen Neiso şunları söyledi:

“Efrin'de pek çok insanımız sessiz kalıyor. Ya medyaya güvenmiyorlar ya da korkudan medyaya konuşmuyorlar. Türkiye ve güdümündeki silahlı kuvvetlerin yaptıklarının belgelenmesi ve deşifre edilmesi gerekmektedir. Bu hepimizin görevidir.  Mahkemeler için bu ihlallerin belgelenmesi gerekiyor ve medyanın ihlallerin azaltılmasındaki rolü çok yüksek. Rûdaw Turmişah köyünde yaşanan ihlalleri yansıttı. Emşat komutanı Mucib El Şeyh, işlediği suçlara ilişkin haberin yayınlanmasının ardından tutuklandı. Bunlar medyanın olumlu rolüne örnek verilebilir. Mucib El Şeyh'in yaptığı hırsızlık, Tumişah köyünde işlediği suçlar belgelendi. Kendisi şu anda tutuklu ve soruşturma altında.”

"Korksunlar, işgalcidirler"

Hisen Neiso, konuşmasının devamında silahlı örgüt mensuplarının arazilerine ve zeytin ağaçlarına el koymak istediği Kaxir köyü sakinlerine ilişkin Rûdaw’ın geçtiğimiz haftalarda yayınladığı haberlerin büyük etkisine de değinerek şunları söyledi:

“Kaxir Köyü'nde yaşanan ihlaller, son bulması amacıyla dünyaya yansıtıldı. Rûdaw Medya, Kaxirli kadınlara yönelik saldırıları dünyaya yaydı. Halkımız hakkını aramalı, halkımız korkmamalı. Onlar korksunlar. Bunlar işgalci, bunlar çete, siz hakkınızı koruyun, biz de size yardımcı olalım.”

Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (Al-Wahde) raporuna göre, Efrin'de bu yılki tarım ve zeytin üretiminin toplam değeri 100 milyon ABD dolarına ulaşabilir. Ancak bu paranın büyük bir kısmı silahlı grupların komutanlarının cebine giriyor, bir kısmı da “Suriye Ulusal Koalisyonu” ve “Suriye Muhalefeti Geçici Hükümeti” yetkililerine gidiyor.

Efrin halkı ise Rûdaw’a ulaşarak sesini dünyaya duyurmaya çalışıyor.

Efrin’de ne olmuştu?

20 Aralık 2018'de Türk ordusu ve güdümündeki silahlı gruplar, 20 Aralık 2018'de Kürtlerin kontrolündeki Efrin'e operasyon başlattı. Ağır silahlarla gerçekleştirilen yoğun saldırıların ardından 18 Mart 2018'de Efrin Türk ordusu ve silahlı grupların eline geçti.

Ağır saldırılar sonucunda yüz binlerce Kürt evlerinden sürüldü.

Efrin’de o günden bu yana Kürtlere yönelik hırsızlık, gasp, tecavüz, yaralama, cinayet, insan kaçırma ve işkence gibi suçlar işlenmeye devam ediyor.