Kürdistan Bölgesi’nde petrol üretimi 140 bin varil azaldı

Erbil (Rûdaw) - SOMO'nun pazar araştırma departmanı başkanı Muhammed Necar, Irak'ın Eylül ayında petrol üretimini OPEC Plus kotasının altında 260.000 varil kadar azalttığını söyledi.

Muhammed Necar, Kürdistan Bölgesi'nden 140.000 varil, Irak'ın güneyindeki diğer sahalardan ise 120.000 varil petrolün azaldığını söyledi.

Petrol fiyatları bu ay Orta Doğu'daki gerginlikler nedeniyle yükseldi ancak hâlâ temmuz ayına göre yüzde 10 daha düşük durumda.

Brent ham petrolü varil başına 79 dolardan işlem görüyordu; bu, çoğu petrol üreticisinin bütçe açıklarından kaçınmak için ihtiyaç duyduğu miktarın altındaydı.

Muhammed Necar, “Mecnun sahasından günde 100.000 varil ve Nasiriye sahasından da günde 20.000 varil çıkarılıyor” dedi.

Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakan Vekili Kemal Muhammed, Eylül başından bu yana petrol üretimini 140.000 varile yani yüzde 50 oranında azalttıklarını söyledi.

OPEC Plus anlaşması uyarınca Irak'ın günde 4 milyon varil petrol üretmesine izin veriliyor; buna göre Eylül ayında OPEC Plus tarafından tahsis edilen kotadan 60.000 varil daha az.

OPEC Plus, yılın başından bu yana Irak ve diğer petrol üreticilerine üretimi kısmaları ve kotalarını doldurmaları konusunda defalarca baskı yaptı ancak Irak, Eylül ayı itibarıyla günde 4 milyon varilin üzerinde üretim gerçekleştirdi.

OPEC Plus, petrol üreticilerine yıl başından bu yana yaşanan üretim artışını telafi etme çağrısında bulundu.

Irak, Ocak başından Ağustos sonuna kadar günde ortalama 4,55 milyon varil petrol üretti.