Irak Elektrik Bakanlığı: Kürdistan Bölgesi'nden 900 megavat elektrik alacağız

Erbil (Rûdaw) - Irak Elektrik Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi'ndeki özel sektörden 900 megavat elektrik alacaklarını duyurdu.

Irak Elektrik Bakanlığı sözcüsü Ahmed Musa Abadi, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, Irak’ın elektrik ihtiyacının bir kısmının Kürdistan Bölgesi’nden temin edileceğini söyledi.

Abadi, “Bu elektrik miktarı ihtiyaca göre artıp azalıyor. Özel sektörden şu an günlük ortalama 900 megavat elektrik alıyoruz” dedi.

Ahmed Musa Abadi, İran’dan günlük gaz ihracatının 30 milyon metreküpten 18 milyon metreküpe düştüğünü ve bu nedenle 2 bin 200 megavatlık elektrik ihtiyacı doğduğunu belirtti.

Bakanlık sözcüsü “İran bize kış yaklaştığı ve onarılması gerektiği için doğalgaz boru hattını onardığını söyledi. Bu yüzden elektrik ihtiyacı artı. Petrol Bakanlığı'nın enerji santralleri için bize sağladığı gaz da azaldı. Elektrik Bakanlığı bazı istasyonların onarımını yaparak kış sezonuna hazırlanıyor” diye konuştu.

Irak Elektrik Bakanı Ziyad Ali, geçtiğimiz Temmuz ayında Necef'teki Hayidariye elektrik santralinin genişletilmesi projesinin açılışında, elektrik üretiminin daha önce yaklaşık 19.000 MW olduğunu ve şu an 27.400 MW'a yükseldiğini söylemişti.

Daha önce Irak Elektrik Bakanlığı, 24 saat elektrik sağlamak için 45.000 megavat elektriğe ihtiyaç duyduğunu açıklamıştı.