Güvenlik Konseyi: Hawkar Resul suikastına ilişkin uluslararası soruşturmaya itirazımız yok

Erbil (Rûdaw) - Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi, KYB’ye bağlı Terörle Mücalede Dairesi’nin (CTG) Hewkar Abdullah Resul suikastinin tarafsız bir komisyon tarafından soruşturulması önerisine bir itirazlarının olmadığı yönünde açıklama yaptı.

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Güvenlik ve Enformasyon Dairesi’ne (Zanyari) bağlı Terörle Mücadele Dairesi'nin Hawkar Abdullah Resul'ün öldürülmesine ilişkin yaptığı açıklamaya yanıt verdi.

Açıklamada, 7 Ekim 2022'de Erbil'in Serbesti Mahallesi'nde Güvenlik ve Enformasyon Dairesi (Zanytari) subayı Hawkar Abdullah Resul’ün hayatını kaybetmesi eşi, kız kardeşi ve 2 çocuğun da yaralanması ile sonuçlanan bombalı saldırının ardından yapılan soruşturmanın sonuçlarının kamuoyuna duyurulduğu hatırlatıldı.

Süleymaniye Terörle Mücadele Dairesi’nin “bu terör eyleminin faillerini savunmak amacıyla karmaşık ve kontrolsüz bir yanıt” yayınladığına vurgu yapılan açıklamada, bu yanıt içerisinde gerçeğin ortaya çıkarılması için uluslararası bir soruşturma çağrısında bulunduğu ifade edildi.

Açıklamada, “Faillerin delilleri ve itirafları, bu korkak terör saldırısının nasıl gerçekleştirildiği konusunda hiçbir şüphe bırakmasa da, Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi olarak hiçbir uluslararası partinin katılımına itiraz etmiyoruz. Aynı zamanda, bu terör eyleminin sorumlularının hepsinin iade edilmesi çağrımızı yineliyoruz” denildi.

Ne olmuştu?

Başkent Erbil’de 7 Ekim 2022 günü Serbesti Mahallesi'nde yaşanan patlamada, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Güvenlik ve Enformasyon Dairesi (Zanytari) eski subayı Hawkar Abdullah Resul hayatını kaybederken eşi, kız kardeşi ve 2 çocuğu da yaralandı. Olayın ardından soruşturma başlatan Erbil Asayiş Müdürlüğü, patlamanın Resul’ün aracına yerleştirilen bir bombadan kaynaklandığını ve saldırı ile ilgili Resül’ün yakın korumalarından birinin de aralarında bulunduğu 6 kişinin yakalandığını açıkladı.

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada, söz konusu kişilerin soruşturma sırasında suçlarını itiraf ettiği belirtildi.

Açıklamada, “İtiraflar neticesinde bu terör eyleminin, Süleymaniye Terörle Mücadele Sorumlusu Wahab Halepceyi olarak bilinen Wahab Mecid Baki ve Süleymaniye Terörle Mücadele Birimi İstihbarat Sorumlusu Karzan Muhammed Reşid’in doğrudan talimatı ile yapıldığı açığa çıktı” denildi.

Konseyin açıklamasında Erbil Soruşturma Hakimi’nin talimatı ile Süleymaniye’deki güvenlik güçlerine gönderilen yazıda saldırıyı gerçekleştiren ekipte yer alan diğer isimlerin de yakalanmasının talep edildiği belirtildi.

Güvenlik Konseyi ayrıca, gözaltına alınan Yasır Faysal, Ali Hüseyin Şükür, Rencder İsmail Necim, Ali Haşim Ahmed, Sermed Necmeddin Raşid ve Ahmet Saysal Hüseyin isimli zanlıların itiraflarını anlattığı videoyu da paylaştı.

CTG reddetti

Öte yandan Süleymani Terörle Mücadele Dairesi (CTG), söz konusu suçlamayı reddeden bir açıklama yaptı. CTG’den yapılan açıklamada, Süleymaniye Terörle Mücadele Dairesi’nin isminin böyle bir saldırı ile anılmasının “saptırma” ve senaryo” olduğu iddia edildi. Açıklamada, bu itirafların Irak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önceki geceye denk geldiğine dikkat çekilerek, “Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) cumhurbaşkanı adayını geri çekseydi, video bu gece yayınlanır mıydı?” ifadelerine yer verildi.

CTG’nin açıklamasında, “Terörle Mücadele Dairesi Genel Müdürlüğü'ndeki görevlilere yönelik tüm suçlamaları reddediyoruz” denildi.

Açıklamada ayrıca, konu ile ilgili soruşturmanın, Kürdistan Parlamentosu gözetiminde tarafsız bir uzman ekip (Irak, Koalisyon Güçleri ve Avrupa Birliği) oluşturulması çağrısında bulunuldu.