Prof. Dr. Cemal Nebez'in kitabı Avesta Yayınlarından çıktı

Erbil (Rûdaw) - Avestan Yayınları, Cemal Nebez'in kaleme aldığı "Rastiya Kurdistanê – Nirxandineke li ser belgenameyên ereb û kurdan" (Kürdistan gerçekliği- Kürt ve Arap belgeleri üzerine değerlendirme) adlı kitabını yayımladı.

Kitap, Bernas Qerejdaxî tarafından Arapça'dan Kürtçeye çevrildi. Eser, Arap ve Kürt partilerinin belgeleri ile Kürt tarihi üzerine yazılmış programları kapsamlı bir şekilde ele alıyor.

Kitabın ilk baskısı Arapça olarak, 1969 yılında Avrupa Kürt Öğrenciler Birliği tarafından yayımlanmıştı.

Lektör Fexriya Adsay, kitabın ön sözünde Cemal Nebez ve eseri hakkında şunları söyledi:

"Bir zamanlar Cemal Nebez gibi bir aydını tanımanın ve onun eserlerinden faydalanmanın önemini anlamamız gerekiyor. Nebez’in fikirleri, modern Kürt milliyetçiliği, bağımsızlık arayışı ve siyaseti üzerine derinlemesine düşünmemiz gereken konular. Cemal Nebez, dört parça Kürdistan’ın tarihi, yönetimleri ve devletleri konusunda geniş bilgiye sahip bir düşünürdü. Günümüzde, onun düşünce ve analizlerinin hâlâ geçerli ve güncel olduğunu düşünüyorum."

Cemal Nebez Kimdir?

1933 yılında Süleymaniye’de doğan Cemal Nebez, İslam şeriatı ve felsefenin yanı sıra psikoloji, fizik ve matematik dallarında eğitim gördü. Almanya’da ise siyaset bilimleri, gazetecilik ve hukuk eğitimi aldı.

1950’lerde Bağdat Üniversitesi’nde fizik ve matematik okuyan Nebez, Kerkük, Erbil, Basra ve Bağdat’taki farklı üniversitelerde ders verdi.

1960’ta Avrupa’ya giden Cemal Nebez, Almanya’da Münih Üniversitesi ve Augsburg Üniversitesi’nde İslam ve İran tarihi derslerine girdi. Tarih bölümünde “Mir Muhemmed Rewandızi” üzerine doktorasını yaptı.

1967-1970 yıllarında Hamburg Üniversitesi’nde eğitimini tamamlayan Profesör Nebez, aynı yıl bir grup arkadaşıyla Ulusal Kürt Öğrenciler Birliğini (Kajik) kurdu. Kajikname’nin de yazarlarındandı. 

Kajîk ve Kajîkname’nin kurucularından biri olup, Kürt Sosyalist Partisi (PASOK) ve Kürdistan Ulusal Kongresi’nde önemli rol oynadı. Ayrıca, Kürdistan’da ulusal bilinç ve kültürün yayılması konusunda önemli katkılarda bulundu.

Cevat Mela başkanlığındaki Ulusal Kongre’nin faaliyetlerinde önemli bir role sahipti. Ulusal bilince sahip Nebez’in Kürdistan’da ulus kavramına ciddi katkısı oldu.

1970-1979 yıllarında Berlin Özgür Üniversitesi’nde siyaset bilimleri ve hukuk okudu. 

Cemal Nebez, 11 Kasım 2018’de Berlin’de ağır bir hastalık nedeniyle hastaneye yatırıldı. 8 Aralık 2018’de solunum yetmezliği nedeniyle vefat etti.

Edebiyat, çeviri, dilbilim ve tarih üzerine birçok eser yazdı.