BM Irak Özel Temsilcisi Necef'ten sonra Süleymaniye’de

13-09-2020
Rûdaw
Etiketler Irak Berhem Salih Jeanine Hennis-Plasschaert
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih, Süleymaniye’de Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis-Plasschaert ile bir araya geldi.

BM Irak Özel Temsilcisi ve BM Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Jeanine Hennis-Plasschaert, Irak’ın Necef kantinde Şii dini lider Ali Sistani ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Süleymaniye’ye gelerek Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih ile görüştü.

Irak Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede Irak’taki durum ve önümüzdeki yıl yapılması planlanan erken seçimler ele alındı.

Berhem Salih, ilk olarak tüm Iraklılar için gerçek temsili garanti eden ve temsilcilerini herhangi bir baskı ve etki olmaksızın özgür iradesini yansıtan adil bir seçim yasasının hazırlanması gerektiğini söyledi.

Salih, ikinci ve en önemli aşamanın ise oylama sürecinde en üst düzeyde şeffaflığın sağlanması olduğunu belirterek, seçim sürecinde sahtekarlık ve manipülasyonu önlemek için sıkı önlemler alınması gerektiğine işaret etti.

Bu seçimlerin ülkede reform ve değişim çağrısında bulunan halk gösterilerinin ardından alınan kararla gündeme geldiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Salih, seçimlerin Iraklıların siyasi ve hizmet taleplerine yanıt olması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Salih, tüm Irak halkına seçimlere katılma imkânı sağlaması ve bunun  önündeki engelerin çözülmesi gerektiğini söyledi.

Dr. Barham Salih, seçim sürecinin şeffafiyeti açısından Birleşmiş Milletler’e düşen misyonunu ve Yüksek Seçim Komisyonu ile koordine edilmesinin önemini vurguladı.

Toplantıda ayrıca, idari ve mali konularla birlikte yolsuzluk ve terörle mücadelede, silahlı güçlerin devlete devredilmesi ve devlet kurumlarında reform gibi konular ele alındı.

Sistani ile görüşmüştü

BM Irak Özel Temsilcisi ve UNAMI Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert sabah saatlerinde Necef’te Şii Yüksek Dinini Mercii Ali Sistani ile bir araya gelmişti.

Sistani’nin ofisinden yapılan açıklamada, görüşmede önümüzdeki yıl haziran ayında yapılması planlanan erken seçimleri ele alındı.

Sözkonusu seçimleri "gayet önemli" diye nitelendiren Sistani, vatandaşların yoğun katılımının gerçekleşmesi ve şeffaf seçim sonuçları elde edilmesi için gerekli şartların yerine getirilmesini istedi.

Sistani, erken seçimlerin BM denetiminde ve zamanında yapılması gerektiğine işaret ederek, "Erken seçim tek başına bir amaç değil, ancak ülkenin karşı karşıya kaldığı ve biriken siyasi, ekonomik, güvenlik, hizmet ve sağlık alanlarındaki krizlerden çıkış yolunun barışçıl yönüdür. Seçimlerin, adil ve insaflı seçim kanunu çerçevesinde ve bazı siyasi grupların özel çıkarlarından uzak bir şekilde gerçekleştirilmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Vatandaşların baskılardan uzak özgür iradelerini kullanarak seçim yapması ve meclise milletvekili göndermesi gerektiğine de işaret eden Sistani, bunun kriz ve sorunların çözümüne katkı sağlayabileceğini ifade etti.

Ali Sistani, tarihi belirlenen seçimin ertelenmesi veya gerçekleşmesi için gerekli şartların oluşturulmamasının ülkedeki sorunları derinleştirerek birlik ve beraberliği tehlikeye sokacağı uyarısında da bulundu.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli