Göreve başlayan Kerkük Valisi Rebwar Taha'dan Türkmenlere ilk mesaj!

Erbil (Rûdaw) - Kerkük Valisi olarak seçildikten sonra bugün mazbatasını alan ve göreve başlayan Rebwar Taha, Kerkük’ün örnek bir birlikte yaşama merkezi haline getireceklerini, bunun için tüm siyasi partilerle çalışacaklarını açıkladı. Taha, Türkmenlere yönelik mesajında hakları koruyacaklarını kaydetti.

Bugün Irak Cumhurbaşkanı tarafından valilik kararnamesini alan Rebwar Taha, Kerkük’te yaşayan tüm vatandaşların birlikte yaşamasını korumak ve güçlendirmek için ciddi bir şekilde çalışacaklarını söyledi.

Rebwar Taha, bu süre zarfında tüm siyasi partilerle iş birliği yaparak, “Kerkük'ü örnek bir birlikte yaşama merkezi haline getireceğiz” dedi.

Türkmenlerin alacakları tüm haklarının korunduğunu vurgulayan Rebwar Taha, “Gelecekteki çalışmalarımız refah, ekonomik altyapının canlandırılması ve değerli Kerkük vatandaşlarının geçim koşullarının ayrım gözetmeksizin iyileştirilmesi olacaktır” ifadelerini kullandı.

Taha, KYB'den seçilmişti

Kerkük İl Meclisi'ndeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Türkmen Cephesi ve Arap topluluğu fraksiyonları katılmadan, 10 Ağustos gecesi Bağdat'ta yapılan İl Meclisi toplantısında Vali ve İl Meclisi Başkanı seçilmişti.

Toplantıda KYB’nin İl Meclisi üyesi Rebwar Taha Kerkük Valisi olarak seçilirken, Arap fraksiyonundan Muhammed Hafız ise İl Meclisi Başkanlığına seçilmişti.

Kerkük İl Meclisi biri kota olmak üzere 16 sandalyeye sahip. Irak'ta 18 Aralık 2023 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Kerkük İl Meclisinde Türkmenler 2, Araplar 6, Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi (KYB) 5, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) 2 ve Hristiyanlar da kotayla 1 sandalye kazanmıştı.

Yasalara göre Kerkük’te İl Meclis’nin ilk oturumu 5 Şubat 2024’ta yapılması gerekiyordu. Ancak tarafların anlaşmazlıkları nedeniyle ertelenmişti.