Biri kaçırıldığında daha bebekti: Ezdi Kürt kızlar 10 yıl sonra ailelerine kavuştu

Erbil (Rûdaw) – IŞİD tarafından 2014 yılında Şengal'dan kaçırılan Ezidi kızları Xûnaw Nayif (10) ve Tawaf Davud Çeto (24) 10 yıl aradan sonra ailelerine kavuştu. Kurtarılan Ezidiler, Duhok kentindeki Xerşin kavşağında düzenlenen törenle Kürdistan Bölgesi yetkilileri ve aileleri tarafından karşılandı.

IŞİD saldırılarında kaçırılan binlerce Ezidi kadın ve çocuklardan ikisi daha ailelerine kavuştu. Xûnaw Nayif kaçırıldığında daha 3 aylıktı. 1 Ağustos'ta Hol Kampından kurtarıldı. Tawaf Davud Çeto ise Suriye'nin Irak sınırında DSG güçlerince yakalandı ve yapılan soruşturmada kaçırılan Ezidi kadınlardan biri olduğu anlaşıldı.

Dün Ezidi kızlar 10 yıl aradan sonra Duhok'un Xerşin kavşağında düzenlenen törenle Kürdistan Bölgesi yetkilileri ve aileleri tarafından karşılandı.

Ezidi kızların ailelerine kavuşmasına ilişkin Irak Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul de bir açıklama yaparak, Irak güvenlik güçlerinin ve istihbarat teşkilatlarının kaçırılan Kürt kızları ve kadınlarını aramaya devam ettiğini söyledi.

Teğmen Yahya Resul, Irak Ulusal İstihbarat Teşkilatı (NIA) güçlerinin, Müşterek Harekat Komutanlığı'nın onayı ve Sınır Kuvvetleri Komutanlığı ile koordinasyonun ardından IŞİD üyelerince kaçırılan iki Kürt kızını iade ederek yakınlarına teslim ettiğini söyledi.

Irak Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul, bizzat silahlı kuvvetler başkomutanının (başbakan) Ezidi kadın ve kızların geri dönüşü sağlamak için her türlü çaba gösterdiğini kaydetti.

YPJ: IŞİD’in kaçırdığı 3 Ezidi kadın kurtarıldı

Demokratik Suriye Güçleri'nin(DSG) temel güçlerinden Kadın Savunma Birlikleri (YPJ), 1 Ağustos 2024 Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ağustos 2014'te Şengal ve çevre bölgelere yönelik saldırılarda IŞİD savaşçıları tarafından kaçırılan iki genç kız ve bir çocuğu kurtardıklarını duyurmuştu.

Açıklamaya göre göre 25 yaşındaki Aziza Halid Ali ve 10 yaşındaki Xûnav Nayif Hol Kampı’ndan kurtarılırken, 24 yaşındaki Tawaf Davud Çeto’nun ise Suriye-Irak sınırında gözaltına alındı. Daha sonra yapılan sorgulama sonrası genç kadının Şengal’in Tel Uzer köyünden kaçırılmış binlerce Ezidi kadından biri olduğu anlaşıldı. 

Rojava’nın Haseke kentinin güneyinde yer alan Hol kampında IŞİD mensuplarının yakınları tutuluyor.

IŞİD'e karşı Uluslararası Koalisyon Güçleri’nden 7 Temmuz 2024'te yapılan açıklamada Hol Kampı’nda 18 bin 160'ı Iraklı, 16 bin 503'ü Suriyeli ve 6 bin 411'i diğer ülkelerden olmak üzere 41 bin 74 kişinin kaldığını açıkladı.

IŞİD Musul’u işgal ettikten sonra 3 Ağustos 2014’te Şengal’e girdi ve binlerce Ezidi Kürdü öldürdü.

Kürdistan Bölgesi Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi Sorumlusu Hüseyin Qaidi Rûdaw’a yaptığı açıklamada IŞİD’in Şengal’e düzenlediği saldırıda 5 bin Kürdün katledildiğini 6417’sinin de kaçırıldığını söyledi.

Kürdistan Bölgesi Kaçırılan Ezidileri Kurtarma Ofisi Sorumlusu şuana kadar 3 bin 576 Ezidi Kürdün kurtarıldığını 2841 kişinin ise hala akıbetinin bilinmediğini kaydetti.